Opening van het Reizende Museum in De Hoge Voorde. Foto: Alexander Martin

Opening van het Reizende Museum in De Hoge Voorde. Foto: Alexander Martin

Het Reizende Museum geopend in De Hoge Voorde in Vorden

Onderwijs Vorden

VORDEN - Vrijdag 29 september was de opening van het Reizende Museum op basisschool De Hoge Voorde in Vorden. Het Reizende museum bestaat uit meer dan vijftig nagemaakte werken (zowel 2D als 3D) uit de kunstgeschiedenis die worden geplaatst op een basisschool als ware een echt museum. Het museum kan in een sportzaal, aula of een andere ruimte geplaatst worden, waarmee de kunsttheorie voor de leerlingen levendig en visueel wordt gemaakt. Naast het reguliere basisonderwijs is het Reizende Museum ook zeer geschikt voor in het speciaal onderwijs.

Om half 1 hadden de leerlingen van groep 1 t/m 3 als eerste de eer om (samen met vaders, moeders, opa’s, oma’s) de kunstwerken en het bijbehorende educatieve lesmateriaal te ontdekken. Om half 3 was het de beurt aan de overige groepen. De leerlingen gingen direct actief aan de slag in het museum. Zo maakten zij grottekeningen in een nagemaakte grot, verkleedden zij zich als personen uit de oudere kunstperiodes, deden zij een speurtocht langs de kunstwerken en maakten zij het werk ‘de groenteman(d)’ van Giuseppe na met fruit.

Leerlingen waren enthousiast over de vele verschillende kunstwerken. Het leuke is dat ieder kind weer een ander werk het interessants vindt. Veel leerlingen waren erg onder de indruk van de met diamanten bedekte schedel van kunstenaar Damian Hirst. Extra leuk is dat juf Wilma juist op dit moment met groep 6 een les heeft over dit kunstwerk. Zo komt de lesstof nog meer tot leven. Aansluitende beeldende kunstlessen (voor alle groepen en niveaus) worden vanuit de online lesmethode ‘Laat maar zien’ beschikbaar gesteld.

Om half 4 was het de beurt aan externe belangstellenden om een kijkje te komen nemen. Veel bezoekers hebben hier gebruik van gemaakt. Het museum staat inmiddels bij drie andere scholen op de planning. Het zou mooi zijn wanneer het Reizende Museum in de toekomst meer leerlingen kan bereiken, zodat zoveel mogelijk leerlingen vol verwondering op reis kunnen in de wereld van de beeldende kunst.

Het Reizende Museum staat tot 23 oktober op school de Hoge Voorde. Wie de opening heeft gemist, maar wel interesse heeft om het museum alsnog te bezichtigen, kan contact opnemen met Rowena Peters om een bezoek te plannen.


info@rowenapeters.nl

06-20857588

www.rowenapeters.nl