Groep 8 van De Hoge Voorde met burgemeester Besselink, na het winnen van de debatwedstrijd. Foto: Ans Borninkhof

Groep 8 van De Hoge Voorde met burgemeester Besselink, na het winnen van de debatwedstrijd. Foto: Ans Borninkhof

Groep 8 van De Hoge Voorde mag idee van ‘Groep 8 aan de macht’ uitvoeren

Onderwijs Hengelo Vorden

HENGELO/VORDEN - Op woensdag 15 november beleefden de kinderen van groep 8 een leuke (en ook wel een beetje spannende) dag in het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo tijdens het project ‘Groep 8 aan de macht!’. Voorafgaand aan het bezoek aan de raadzaal hebben ze op een actieve manier kennis opgedaan over democratie en politiek. Zo stelden de kinderen in groepjes partijprogramma’s op, speelden een Kahoot-Quiz over democratie, ontwierpen raadsvoorstellen en stemden daarop.

De onderwerpen van de raadsvoorstellen varieerden van een schonere woonomgeving tot een culturele activiteit en een sportdag. Uiteindelijk is het idee van de sportdag door groep 8 van De Hoge Voorde ingediend bij de gemeente en met succes toegelicht tijdens de raadsvergadering, waarbij het idee luid werd toegejuicht.

Voorafgaand aan de raadsvergadering hebben de kinderen twee activiteiten in het gemeentehuis uitgevoerd: een rondleiding waarbij ze meer te weten kwamen over het werk van de gemeente en een quiz waarin hun kennis van burgerschap en democratie werden getest.

In de raadszaal presenteerden Evi, Ize, Lize, Tijntje en Bart hun voorstel over de sportdag, met gezonde spanning en veel enthousiasme, wat resulteerde in een overtuigende meerderheid van stemmen. Met een cheque van 250 euro onder de arm, waarmee het voorstel uitgevoerd gaat worden, keerden ze uitgelaten huiswaarts. Nog dit schooljaar zullen de kinderen van groep 8 het idee tot uitvoering laten brengen. Dit is al het tweede jaar op rij, dat de achtstegroepers van de Hoge Voorde winnende ideeën hebben.