Isabelle Langeveld leidde een groep kinderen langs de werkstukken. Links Bas ter Maat van De Driesprong. Foto's: Jan Hendriksen

Isabelle Langeveld leidde een groep kinderen langs de werkstukken. Links Bas ter Maat van De Driesprong. Foto's: Jan Hendriksen

Zevendegroepers Ruurlo maken verrassende maskers

Onderwijs Ruurlo

RUURLO - “Wat is een masker?” Die vraag stelde Truus Oosterhuis vrijdagmiddag aan de 85 kinderen uit groep zeven van de vier Ruurlose basisscholen die in de afgelopen weken hadden deelgenomen aan het kunstproject ‘Kunst in de Kinderschoenen’ van KunstKring Ruurlo. Het thema was ‘Maskers in de kunst’ en de kinderen hadden er onder leiding van twaalf vrijwilligers tijdens twee ‘werkochtenden’ tientallen gemaakt. Vrijdagmiddag openden de kinderen op feestelijke wijze een expositie van al die maskers. Ze zijn tot en met 5 december te bewonderen in het Kulturhus. 

Door Jan Hendriksen

“Een masker is een (kunst)voorwerp dat dient om het gezicht te bedekken. Bijvoorbeeld tijdens carnaval”, antwoordde één van de kinderen op de vraag van Oosterhuis. “je kunt je identiteit verhullen, of om iets anders weer te geven”, zei een ander kind. “En je kunt met maskers legendarische figuren, emoties en gebeurtenissen uitbeelden”, zo vulde Oosterhuis aan. “Mensen dragen namelijk sinds de oudheid maskers om tijdelijk een ander mens of dier te kunnen zijn, bij rituelen, in het theater, tijdens carnaval of gemaskerde bals.”
De kinderen werden tijdens de twee ‘werkochtenden’ geïnspireerd door kunstenaars als Picasso en Matisse, illustere voorbeelden. Elke groep werkte het thema uit in een andere techniek. Op de expositie kan men dan ook enkele verrassende variaties tegenkomen. Bijvoorbeeld die van karton, vilt of gaas en van maskers als motief, op schilderijen en linosnede. Nadat de expositie middels een spannende gemaskerde dans act door twaalf kinderen en een foto-impressie officieel was geopend maakten de kinderen met de vrijwilligers een rondgang langs alle werkstukken die op de bovenverdieping van het Kulturhus te zien zijn.

‘Van rust naar drukte’
Zo leidde Isabelle Langeveld een groep kinderen met onder meer de tienjarige Bas ter Maat van basisschool De Driesprong langs de werkstukken. Bas had met veel plezier aan het kunstproject deelgenomen. De werkstukken van zijn klasgenoten hadden het thema ‘Van rust naar drukte’ meegekregen. Net als in een museum hangt bij elk werk een bordje met de naam van de kunstenaar en de titel.

Missie
Sinds 2006 organiseert KunstKring Ruurlo ieder jaar het project Kunst in de Kinderschoenen. Twaalf enthousiaste vrijwilligers van de KunstKring geven creatieve lessen aan leerlingen van groep zeven van de vier Ruurlose basisscholen. De vrijwilligers die de kinderen begeleiden hebben een achtergrond als docent in een beeldend vak, zijn kunstenaar, of hebben affiniteit met kunst. De missie van deze vrijwilligers is om kinderen op een onbevangen manier kennis te laten maken met kunst. Kinderen ervaren dat ‘kunst’ niet moeilijk of ver weg is, maar leuk en uitdagend. Ze hebben er veel plezier in om hun fantasie de vrije loop te laten en iets te maken met hun handen.

De expositie ‘Kunst in de Kinderschoenen’ met als thema ‘Maskers in de kunst’ in het Kulturhus is tot woensdag 6 december gratis te bezoeken, op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Verrassende variaties van maskers: van karton, vilt of gaas en als motief  op schilderijen en linosnede.
De expositie werd geopend door een spannende gemaskerde dansact.