Na de rondleiding door Het Bariet was het tijd voor de lunch. Christian Kowalski en Amy de Winkel (boven v.l.n.r), Lindsay van den Toorn, Mila Sttienezen, Francis Schilderinck en Ellen Koenders (onder vlnr). Foto: Lineke Voltman

Na de rondleiding door Het Bariet was het tijd voor de lunch. Christian Kowalski en Amy de Winkel (boven v.l.n.r), Lindsay van den Toorn, Mila Sttienezen, Francis Schilderinck en Ellen Koenders (onder vlnr). Foto: Lineke Voltman

Het Bariet viert tien jaar samenwerking met Streekziekenhuis

Onderwijs

‘Leren op locatie stage’

Door Lineke Voltman

LICHTENVOORDE - Amy de Winkel (15), Lindsay van den Toorn (17), Mila Stienezen (17) en Christian Kowalski (14) zijn leerlingen van Het Bariet, school voor voortgezet speciaal onderwijs in Lichtenvoorde. Samen met stagebegeleider Ellen Koenders ontvingen ze donderdag 30 november een delegatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Amy en Mila willen wel vertellen wat de reden is van het bezoek. “Wij lopen al tien jaar stage bij het SKB, waar we op donderdag gaan schoonmaken en dat vieren we vandaag.”

Koenders: “Elk schooljaar gaat een groep van vier leerlingen naar het SKB voor een zogenaamde LOL (Leren op Locatie) stage. Samen met SKB senior medewerker facilitair bedrijf Francis Schilderinck, begeleid ik de leerlingen. Francis stemt de werkzaamheden af op de vaardigheden van de leerlingen en halverwege het schooljaar wisselt de groep waarbij er altijd twee blijven die de nieuwelingen kunnen helpen om ingewerkt te worden.” Koenders is blij met het SKB als stageplek. “De samenwerking is voortreffelijk en onze leerlingen gaan met veel plezier er heen en leren op die manier de vaardigheden in de praktijk.”

Het initiatief voor de samenwerking met het SKB is mede afkomstig van Ester Esselink, stagecoördinator en intern begeleider. “De voorgangers van Het Bariet, de Hamalandschool en het Aladon, zijn begonnen met dit project. We hadden al stageadressen bij Woonzorgcentrum Beth San (Marga Klompé), Werkleerbedrijf Fijnder, Albert Heijn en een zorgboerderij maar wilden dat graag verder uitbreiden. Ik heb contact gezocht met Joke Dorrestein van het SKB en samen hebben we het opgezet.”

LOL stage
Esselink: “Het Bariet is een school voor leerlingen met heel wisselende beperkingen, van zeer moeilijk lerend tot lichamelijke beperkingen en psychische- of gedragsproblemen, op dit moment hebben we 105 leerlingen uit de hele regio. De leerlingen van Het Bariet krijgen, naast cognitieve vakken als rekenen en taal, les in groen, facilitair, atelier, consumptief, dienstverlening en techniek. Daarnaast is arbeidstraining een belangrijk onderdeel van het lesprogramma. De eerste drie jaar is basisvorming, de laatste drie is de specialisatie fase, leerlingen kiezen dan de vakken waar ze goed in zijn en die ze leuk vinden. Ze beginnen met praktijkvakken, in het tweede jaar hebben ze een interne stage, vanaf het derde jaar beginnen ze met de LOL stage (onder begeleiding van school naar een plek in de maatschappij) en de laatste stap is een externe stage waarbij ze alleen op stage gaan.”

Veilige leer- en werkomgeving
Schilderinck is in het SKB de begeleider van de leerlingen. “Ze krijgen als eerste werkkleding en een werkwagen. Voornamelijk maken ze in de centrale hal schoon maar ze vegen ook de stoep onder de luifel bij de ingang en bij de EH-post. Daarnaast werken ze op poliklinieken waar ze de wachtruimten schoonmaken. Met hun werk ontlasten ze onze schoonmakers en in het SKB bieden wij de leerlingen een veilige leer- en werkomgeving. Dat vinden we belangrijk want we gunnen iedereen, dus ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. Dit is zo’n mooi project, je ziet ze in de loop van de stage groeien, daar gaan we zeker mee door!”

Rondleiding en lunch
Na de ontvangst van de gasten met koffie of thee geven de leerlingen een rondleiding door de school waarna tot slot een lunch wordt aangeboden, klaargemaakt door leerlingen van de afdeling consumptief.