Leerlingen van groep 7 van de J.W. Heuvelschool uit Borculo krijgen de kist overhandigd van projectleider Jeannet Brouwer (staande rechts achter). Foto: Rob Weeber
Leerlingen van groep 7 van de J.W. Heuvelschool uit Borculo krijgen de kist overhandigd van projectleider Jeannet Brouwer (staande rechts achter). Foto: Rob Weeber

Technieklokaal Berkelstreek houdt actie voor de bij

Onderwijs Borculo

BORCULO – De terugloop in biodiversiteit is een slecht teken voor de (wilde) bij. Minder bijen betekent minder bestuiving en dus minder voedselaanbod. Daarom organiseert de Stichting Bijenvrienden elk jaar een Nationale Zaaidag. Het grote publiek wordt dan aangespoord om bloemstroken aan te leggen met bij-vriendelijk zaaigoed.

Door Rob Weeber

Het Technieklokaal Berkelstreek doet dit jaar volop mee aan de bijenactie. Docent scheikunde Jeannet Brouwer ontwierp een bijenkist met daarin wetenswaardigheden over bijen en voedsel en een aantal opdrachten die met de uitkomst uiteindelijk moeten leiden tot het vinden van het zaaigoed. “Via provinciale subsidie kunnen we met het Technieklokaal Berkelstreek de bij ons aangesloten basisscholen stimuleren om zich in te zetten voor de (wilde) bij.”

De gehele actie sluit aan bij de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. “Ik wil duurzaamheid aan techniek koppelen,” legt Brouwer uit. “De kist bijvoorbeeld is gemaakt van afvalhout. Daarnaast heb ik de opgaven gericht op de basisvaardigheden burgerschap, rekenen, taal, lezen en digitale vaardigheden. Zo zit er een boek over het fenomeen voedselbos in de kist waar de leerlingen informatie uit moeten halen. Ook zijn er rekensommetjes met bijvoorbeeld percentageberekeningen. Uiteindelijk moeten de leerlingen door middel van de juiste antwoorden een cijfercombinatie vinden waarmee de kluis kan worden geopend. Hierin zitten de bij-vriendelijke zaden verstopt.”

Hoewel extra acties binnen bestaande lesplannen vaak moeilijk in te passen zijn, ondervond Brouwer toch veel medewerking. “Als Technieklokaal ontvangen wij jaarlijks veel basisscholen, dus de contacten lagen er al. Maar liefst dertig basisscholen doen mee aan de actie.” Bijkomend voordeel is ook dat iedere school de kist met inhoud mag houden, een gift van de Rabobank. De kist zelf bovendien is ter beschikking gesteld door Meilink.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant