Docent Marcel Derksen van het Ludger College en schrijfster Marieke Damen. Foto: Roel Kleinpenning

Docent Marcel Derksen van het Ludger College en schrijfster Marieke Damen. Foto: Roel Kleinpenning

foto Roel Kleinpenning

De Excursie: je koffer vullen met bagage uit Rome

Onderwijs Doetinchem Doetinchem

Oud-leerling schrijft boek over de beroemde reis van het Ludger College

Door Carla van der Meer

DOETINCHEM - Marcel Derksen, docent Griekse en Latijnse taal en cultuur en kcv bij het Ludger College in Doetinchem is vorig jaar september voor het laatst naar Rome geweest met zijn klas 5-vwo. Dat komt omdat dat het Ludger College ophoudt te bestaan, net als het Rietveld Lyceum en het Ulenhof College. “Als je de tijd van alle reizen naar Griekenland en Italië optelt, dan ben ik een heel kalenderjaar op pad geweest”, zegt Derksen, die veertig jaar docent is. “De leerlingen vullen op de excursie naar Italië of Griekenland hun ‘koffer met bagage’ waar ze ook later wat aan hebben.”

De drie middelbare scholen gaan verder als twee nieuwe: Panora Lyceum en Houtkamp College. Ze bieden allebei mavo, havo en vwo. De leerlingen van de laatste Rome-reis van het Ludger College zijn komend schooljaar de laatste eindexamenklas. De laatste havo-klas stopt dit jaar en vorig jaar was de mavo al afgesloten. De leerlingen van mavo en havo van de drie middelbare scholen zijn al op de twee nieuwe scholen gestart. “Het bestuur heeft besloten om van drie naar twee middelbare scholen te gaan vanwege de bevolkingskrimp”, zegt Derksen. “Maar na corona zien we dat er meer mensen uit het westen hier komen wonen. De aanmeldingen voor de twee nieuwe scholen overtreffen de aanmeldingen van eerder de drie scholen bij elkaar.”

Tradities
Het gaat Derksen aan het hart dat het Ludger College stopt. “Het is een naam die iedereen kent”, zegt hij. “We hebben veel tradities, zoals de Griekenland- en Rome-reizen, toneel en muziek. De nieuwe scholen gaan dit vast ook opstarten. Er zal altijd gereisd worden op middelbare scholen. Dat is heel belangrijk en vormend. En de Ludger Rome-reis is een begrip. In september ben ik dus voor het laatst met een Ludgerklas naar Italië geweest, naar Napels, Pompeï en vijf dagen Rome. Leerlingen nemen dit mee in hun verdere leven. Sommigen schrijven er zelfs een boek over.”
Zoals Marieke Damen, oud-leerling van het Ludger College. “Ik ben zo’n dertig jaar geleden mee geweest op de Griekenlandreis”, vertelt ze. “Ik was destijds de tweede lichting die naar Griekenland ging. Ik heb dus zelf niet de beroemde Rome-reis gemaakt met school. Die was een begrip. Toch speelt mijn boek De Excursie voor young adults zich vooral in Rome af.” In haar boek dienen de locaties in Rome als achtergrond. “Het gaat erom wat de groep leerlingen in Rome beleeft”, stelt ze. “Op de eerste dag van de reis wordt de lerares ziek en een jonge, onervaren docent moet de groep alleen begeleiden. Hij krijgt hulp van een charmante, lokale gids, maar of dat echt een hulp is, moet nog blijken. Bij een bezoek aan het Colosseum gaat het mis. Is de gids wel te vertrouwen?”
“Er moest tempo in het verhaal blijven. Ik heb van Marcel het reisschema van september gekregen en daar heb ik dingen van gebruikt. Ook heeft hij over de reis verteld. Ik heb nu dus fictief de Rome-reis gemaakt.” Waarom Rome en niet Griekenland? “Ik vond Rome meer tot de verbeelding spreken”, zegt ze. “Ik had meteen in mijn hoofd dat er iets in het Colosseum moest gebeuren.” “Het Ludger stopt, maar leeft voort in het boek van Marieke”, zegt Derksen. “Hoewel het genre young adult is, hoor ik dat volwassenen het ook leuk vinden om te lezen”, zegt Damen.

Verwachtingspatroon
Derksen heeft heel wat uren gestoken in de reizen met school. “Het was heel intensief, ook qua voorbereiding. Het regelen van hotels, vliegtickets en de voorbereidingsavonden voor de leerlingen over de inhoud van de reis. We wilden de leerlingen de cultuur laten beleven. De leerlingen hadden natuurlijk ook een verwachtingspatroon, vooral van de Rome-reis. Maar ik deed die niet alleen. Ook de docenten filosofie, beeldende vorming en geschiedenis deden mee. Dat was een waardevolle vorm van samenwerking. Iedereen voegde vanuit zijn of haar expertise iets toe. Het reizen was vakoverschrijdend. Zo werd het één verhaal. Dat heeft mij ook gevormd.”

Zonder ouders op vakantie
De reizen maken indruk op de leerlingen. Derksen: “Vooral omdat de pubers voor het eerst zonder ouders op vakantie gaan. We proberen een verhaal te vertellen aan de leerlingen. Later hoor ik terug dat ze er in hun verdere studie ook iets aan hebben. Of ze nu technische bedrijfskunde, filosofie of de hotelschool gaan doen.” “De buitenlandreis heeft mij ook geïnspireerd”, zegt Damen. “Hoe ik was in die tijd en wat ik mij herinner. Dat ik voor het eerst zonder ouders op vakantie ging, was in mijn jeugd een groot ding.”
“Er is nog weinig van bekend of deze reizen voorgezet worden”, geeft Derksen aan. “Het meest voor de hand liggend is dat Panora die gaat organiseren. Ik zou het heel prettig vinden als ze hiermee doorgaan. Daar zou ik graag aan mee willen werken.”

Het boek De Excursie komt uit op 24 april. Op zaterdag 4 mei signeert Marieke Damen het bij Raadgeep & Berrevoets. Haar vorig jaar verschenen boek ‘Het Perfecte Gezin’ is genomineerd voor de Gouden Strop.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant