Afbeelding

Valentijnscoach

Opinie Groenlo Lichtenvoorde

Terwijl ik dit tik is het Valentijnsdag. Het aantal ontvangen Valentijnskaarten of anoniem bezorgde attenties staat nog op 0. En dat zou best eens zo kunnen blijven.

Ik kreeg ooit een Valentijnskaart met daarop de tekst: Zoals jij is er geeneen. Al zeg ik het zelf, dat is waar, maar dat geldt voor de meeste mensen.
De kaart was wel de opmaat naar een avontuur dat begon met brommers kieken en eindigde met huisje, boompje, beestje, kindje en een gezamenlijke bankrekening.

Maar genoeg over mij - dat vond zij uiteindelijk ook.

Ik weet niet meer of ik zelf ooit een Valentijnskaart heb gestuurd, ik werd er wel een keer van verdacht. Ik heb zelfs mijn handschrift moeten laten zien om de ontvangende partij ervan te overtuigen dat ik niet aan de postzegel had gelikt en ook niet niet van plan was om dat aan iets anders te doen. Voorlopig dan.

Maar misschien ga ik er toch een schrijven. Die komt dan wel niet op Valentijnsdag aan, maar hup: het zou het hele jaar Valentijnsdag moeten zijn, net als kerst.
Dan verstuur ik de kaart zonder postzegel. Lijkt me redelijk, schat. Ik de kaart, jij de postzegel plus strafport. Een relatie is geven en nemen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Maar nu twijfel ik alweer. Ik heb een coach nodig, een Valentijnscoach. Waarom zijn die er niet? Half Nederland noemt zich na twee workshops wolken kijken coach, maar een Valentijnscoach is er niet. We hebben nu wel een pubercoach in Oost Gelre, las ik in onze kranten. Voor mij te laat, maar dat komt wel goed met de huidige gemeentelijke pubergeneratie dus.

Opeens weet ik het. Ik word ook coach, ik ben het vanaf nu. Afgestudeerd aan de universiteit van het leven, samen met mij ga ik naar mij kijken, en de valkuilen in beeld brengen. En als ik tevreden ben over mezelf als coach, dan ga ik ook anderen coachen. De tarieven volgen binnenkort via deze column.
Ik wil trouwens niet zeggen dat alle coaches overbodig en nutteloos zijn. Ik schat dat 5 tot 10% echt iets zinvols bijdraagt, ongeveer hetzelfde percentage als voor columnisten geldt.

Liefdesgroetjes, Frank (columnist-coach)