Afbeelding

Plasprobleem in Zutphen

Opinie Warnsveld

Het gaat op financieel gebied weer uitstekend met het Hanzestadje aan de IJssel. Zó goed dat er weer ruimte is voor leuke dingen. En dan denkt het college natuurlijk direct aan een openbaar toilet in het centrum. Want even urineren of iets meer achterlaten in een verlaten portiek of stil hofje kan natuurlijk niet. Bij gastvrijheid hoort een plekje waar je bij hoge nood terecht kunt. Het college is zelfs bereid daar zeer diep voor in de buidel te tasten. Als eenmalige investering voor een p en p-huisje 175.000 euro en zo’n 17.500 euro voor jaarlijks onderhoud.

Het is natuurlijk prettig als het op financieel vlak beter gaat met de gemeente, maar dat betekent niet dat er onzorgvuldig met de centjes mag worden omgesprongen. Is zo’n openbaar toilet wel nodig of kan het goedkoper? Vanuit Warnsveld verdiep ik mij eens in het plas-vraagstuk van Zutphen. De eerste vraag luidt: is er wel een hoge nood-probleem?

Het is maandagmiddag en stel ik heb enige aandrang in Zutphen centrum. Wat zijn de droge en meest hygiënische oplossingen? Is de nood echt zo hoog dat er door de gemeente met honderdduizenden euro’s moet worden gesmeten? Ik pak mijn telefoon en download de app HogeNood. Even de locatie invullen en dan openbaart zich een overzicht van plekken waar ik de blaas kan legen. Ik begin op het gemeentehuis, daar zit een toilet in de kelder waar je kunt komen zonder een bordje ‘verboden toegang’ te passeren. Iedere werkdag vanaf half negen kun je daar gratis plassen of -indien nodig- meer. Op vijf minuten wandelen zit een toilet in de bibliotheek aan het Broederenkerkplein. Iedere dag open van 9 tot 17 uur. Twee minuten verderop zit de Hema met een plasplaats, iedere dag van open van 9 tot 18 uur, inclusief koopavond en zaterdag. En aan de Houtmarkt zit het Volkshuis. Op alle voorgaande toiletten kunnen ook gehandicapten terecht. En verder staan de winkels Scrapazza aan de Sprongstraat, Favorabel aan de Nieuwstad en restaurant Rocca aan de Groenmarkt in de app. Voor plassers staat een urinoir aan de Berkelkade op het lijstje, maar hiervoor is de waardering niet zo hoog. Wie is er verantwoordelijk voor het schoonhouden van dit ding?

De conclusie mag zijn dat op eigenlijk ieder moment dat het druk is in het centrum, er al vele toiletten beschikbaar zijn. Ik stel dan ook voor om helemaal geen nieuw toilet van 175.000 euro te plaatsen. En verdeel de jaarlijkse onderhoudskosten van 17.500 euro gewoon even onder de zaken die in de app staan. Die zijn vast blij met bijna 3000 euro vergoeding per toilet per jaar. En de gemeenteraad? Die springt heel verantwoord met de belastingcentjes om. Dat lijkt mij een goede zaak.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant