Afbeelding

Toeristen

Opinie

Het is de tijd om toeristen wakker te schudden zodat ze naar de Achterhoek moeten komen en dan eigenlijk toch vooral naar Groenlo, beste Grollenaren. Dat laatste stukje van de zin heb ik zelf bedacht, dat jullie niet denken dat ze die toeristen er alleen maar op wijzen dat ze naar Groenlo moeten. Dat die toeristenbranche gek is geworden, want er zijn namelijk veel meer plaatsen die aandacht verdienen. Ik zou trouwens zo geen enkele andere plaats weten, maar de toeristenbranche wel!

Er is vorige week een toeristische gids verschenen voor Groenlo en Lichtenvoorde en daarbij is in kleine letters ook vermeld Harreveld - Lievelde - Mariënvelde - Vragender - Zieuwent en Zwolle. Hebben we ze zo allemaal gehad? Hebben we alle voorsteden van de metropolen Groenlo en Lichtenvoorde in beeld gebracht? Hebben we er per ongeluk niet een vergeten, want dan zijn de rapen gaar. Ja, toch een vergeten: Eefsele dat zag ik niet staan en ik zie Eefsele altijd staan. Oké, kan voorkomen. Maar verder is het gewoon een pracht van een folder met als ondertitel ‘ontdek de parels van de gemeente Oost Gelre’.

Ik krijg maar geen genoeg van die toeristenfolders; waar ik ook ben, die folders moet ik altijd even lezen. Het gaat me dan om de toonzetting. Eindelijk eens even geen gezeur dat de plaats wordt geteisterd door uit het lood geslagen jeugdbendes, door verwaarloosde achterbuurten en door een slecht presterende plaatselijke voetbalclub, waardoor irritaties en onbeschoft gedrag alsmaar toenemen. Nee, heerlijke verhalen over pittoreske plekjes, hoog gegradeerde hotels en een zee aan terrassen die het leven verrukkelijk aangenaam maken.

Het is toch fantastisch dat je in een land woont waar het chagrijn met de dag schijnt toe te nemen en waar niks meer klopt en dat je dan toch plots op een locatie komt waar alle superlatieven die het leven kent schijnen samen te komen. Waar het goed toeven is en waar de stress van het dagelijkse leven als het ware zo van je afglijdt.

Natuurlijk weet ik dat wat er in die folders staat een tikje overdreven is, een tikje maar, ik houd me in. Maar het aardige van het leven is nu dat wij ons toch allemaal laten verleiden door die sublieme teksten en die meer dan lucratieve aanbiedingen die ons in hemelse sferen brengen en ons alle ellende laten vergeten. Ik druk me nog voorzichtig uit.

Dan zal die folder van Oost Gelre ook wel overdreven zijn, nietwaar Torenwachter? Het is echter precies op dit punt dat zich een merkwaardige situatie aftekent. Die brochure van Oost Gelre is helemaal niet overdreven. Je kunt zeggen: nu gaat die Torenwachter naar de andere kant overdrijven. Nee, dat ook niet. Zelden heb ik een brochure gezien over toerisme waar werkelijkheid en fantasie zo samenvallen.

Om me even tot Groenlo te beperken (nergens op gestoeld chauvinisme): we hebben hier een recreatiepark dat gewoon weergaloos in zijn soort is. En we krijgen er daar zelfs een heer van stand bij. Heer Bommel, ergens in 2024 dacht ik.

En dan krijgen we een museum over de Tachtigjarige Oorlog dat nu al zoveel aantrekkingskracht heeft dat de hotemetoten van de landelijke loterijen zich naar Groenlo spoeden om daar gigantisch bakken met geld aan te bieden in de hoop dat het project vooral doorgaat. En het valt nu landelijk op dat wat er in de vakantiebrochure van Oost Gelre staat helemaal niet overdreven is, zelfs geheel in overeenstemming met de werkelijkheid. Er wordt gefluisterd - er wordt nu gefluisterd - dat Oost Gelre op de nominatie staat voor een onderscheiding op dit gebied.


Torenwachter