Afbeelding

Monument gezocht

Opinie Warnsveld

Ik zit aan de Zaadmarkt in het imposante pand De Wildeman, sinds 2020 eigendom van het Wijnhuisfonds. Vanuit een kantoorruimte op de eerste verdieping kijk ik uit over de historische daken richting de Walburgistoren. Dit is voor de bijeenkomst van vandaag de ideale plek, midden in het eeuwenoude centrum van Zutphen. Want we werken aan historie. De ruimte is gevuld met de hoofdredacteur, vormgever-fotograaf-manusje-van-alles en vier bestuursleden van het erfgoedmagazine Zutphense Pracht. En ik hoor daar al heel wat jaren bij. 

Ongeveer twee maanden voor een nieuwe uitgave komen we bij elkaar. Zutphen heeft als een van de weinige steden in Nederland een eigen tijdschrift. Maar zo’n blad maken is geen vetpot. De afgelopen jaren hebben we het tijdschrift een flinke upgrade gegeven. En dat heeft gezorgd voor meer abonnees en hogere verkoopcijfers in de winkels. Het leuke is dat er dan ook meer adverteerders te vinden zijn om het blad te ondersteunen. Op financieel vlak kwamen we ietsjes ruimer te zitten. Totdat het inflatiespook Nederland en Zutphen overspoelde. Papierprijzen rijzen de pan uit, bezorgkosten gaan omhoog, freelancers verdienen een eerlijke vergoeding… Ineens zitten we weer krap bij kas.

Het daagt ons uit om nog creatiever na te denken en te bedenken hoe we de oplage kunnen verhogen en Zutphense Pracht bekender kunnen maken in onze stad. En gelukkig hebben we een uitstekend contact met onze partners; het Wijnhuisfonds en het Erfgoedcentrum van de gemeente. Beide partijen ondersteunen ons én hebben recent toegezegd dat de komende jaren ook te willen doen. Dat geeft rust en bevordert de continuïteit. En dus maken we nieuwe plannen.

Penningmeester Roel loopt die ochtend met ons de cijfers door en hoofdredacteur Brigiet vertelt welke verhalen er voor de nieuwe editie op de planning staan. En dan doet ze een oproep. De lijst met ‘binnenkijkers’ slinkt. De populairste pagina’s in het blad zijn de artikelen waar de redactie binnenkijkt in monumentale panden of huizen met een verhaal. Soms zijn dit schitterende verbouwde monumentale woningen, maar het kunnen net zo goed bescheiden monumenten zijn. En ook huizen waarover een bijzonder verhaal valt te vertellen, bijvoorbeeld omdat er een stokoude kelder is aangetroffen, komen in aanmerking.

Van dit soort panden hebben we er best veel in onze gemeente. Hoofdredacteur Brigiet doet een oproep. Wie van de aanwezigen kent een verborgen pareltje? En wie vindt het leuk als zijn of haar huis in de glossy Zutphense Pracht wordt beschreven? 

Ik schuif het verzoek hierbij gewoon aan u door. Heeft u zo’n mooi historisch huis of kent u iemand die woont in een huis met een goed verhaal? Laat het vooral weten via de website van Zutphense Pracht. Hier kunt u natuurlijk ook abonnee worden. Alvast hartelijk dank.