
Exoot
Opinie‘In een woonwijk in Silvolde is een nest van een Aziatische hoornaar verwijderd. Imker Jan Spronk zag afgelopen week regelmatig deze invasieve exoot, die een gevaar voor de imkerij, fruitteelt en biodiversiteit vormt.’
In deze krant stond een boeiend verslag. Er moest een hoogwerker aan te pas komen om het nest met killerwespen vakkundig uit te roeien. De Partij voor de Dieren protesteerde niet. Die hebben wel wat anders aan hun hoofd. Daar is het onderlinge evenwicht flink verstoord.
De natuur heeft steeds meer last van oprukkende exoten. Invasieve (binnendringende) exotische plant- en diersoorten komen van nature niet in Nederland voor. Ze zijn van verre oorden ongevraagd naar hier meegelift. En we hebben er veel last van. We hadden hier namelijk zo’n gezellig natuurlijk evenwicht van eten en gegeten worden. Die exoten wlllen zich ook een plaats verwerven in onze habitat en dat gaat ze makkelijk af want ze hebben geen natuurlijke vijanden. Het is eten en niet gegeten worden. De hoornaar dus en de Amerikaanse krab en de Aziatische mug om maar eens wat beestjes te noemen. Sinds kort is de Amerikaanse grondtermiet opgedoken die het lekker vindt om aan onze stoelpoten te knagen. Maar niet de wolf. Dat is geen exoot.
Eten en niet gegeten worden
In de plantenwereld is het idem dito. De Japanse duizenknoop is zo’n lastige exoot, die zijn verwoestende werk in de berm doet. De plant wortelt uitbundig voort en douwt met veel spierballenwerk andere soorten de grond in. Bevriezen? Verhitten? Onderzoekers halen alles uit de kast, maar een effectieve bestrijdingsmethode is nog niet gevonden.
Van een lieflijke uitheemse soort hebben we ons nationale symbool gemaakt, namelijk de tulp. Het bolgewas is ook niet stiekem komen meevaren op een driemaster maar bewust ingevoerd uit Azië.
Ik ben een exoot in de Achterhoek. Ik geef het toe. Maar niet invasief, vind ik zelf. Ik ben hier dus niet opgegroeid en op een gegeven moment terechtgekomen. Niet bij toeval. Ik moest wel mee, maar met tegenzin. Verhuizen naar een regio die Achterhoek heet nodigde nou niet bepaald uit. Ik zag mijn toekomstplannen verdrinken in moerassig onland. Ik heb dan ook een half jaar uitstel genomen. Uiteindelijk ging ik overstag en ik moet zeggen het viel best mee als je van bepaalde karakteristieke geneugten houdt en andere regionale kenmerken, die door sommigen tot vervelens toe worden bewierookt, angstvallig uit de weg gaat. En vooral niet invasief (opdringerig) bent.