Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: archief Achterhoek Nieuws

Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Foto: archief Achterhoek Nieuws

‘Sluiting SEH zal niet leiden tot sluiting SKB’

Politiek Oost Gelre

Aandacht voor acute zorg in grensregio’s 

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk is weer onderwerp van gesprek sinds minister Kuipers bekendmaakte de spoedeisende hulp te willen concentreren bij de grotere ziekenhuizen. Het CDA vreest dat dit ook gaat gelden voor de ziekenhuizen in Winterswijk en Doetinchem. 

Bram Polman van het CDA zegt daarover het volgende: “Uit een artikel van De Gelderlander blijkt dat de burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord, samen met de burgemeesters van Goes, Gorinchem en Waalwijk, pleit voor het behoud van de spoedeisende hulp in Winterswijk. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wil namelijk de acute zorg in Nederland slimmer organiseren, mede als gevolg van het tekort aan zorgpersoneel. Verder blijkt uit het artikel dat Kuipers voorstelt om spoedeisende hulpposten van streekziekenhuizen te vervangen voor gespecialiseerde huisartsenposten en de spoedeisende hulp te concentreren bij de grotere ziekenhuizen. Dit moet leiden tot lagere zorgkosten. Door dit plan dreigen de streekziekenhuizen ook hun intensieve-care afdelingen te verliezen.”

Grote druk op huisartsen
Het CDA vreest voor de nadelige gevolgen voor de inwoners van Oost Gelre en heeft vragen voor het college. “Zijn de ontwikkelingen bekend en is het college bereid om, samen met de omliggende gemeenten, een krachtig signaal af te geven naar het kabinet en de Tweede kamer?” De partij vreest ook voor een te grote druk op de huisartsen als de plannen van Kuipers doorgaan. “En als deze ontwikkelingen doorgaan, moeten we dan niet gaan denken dat op den duur het ziekenhuis de deuren kan gaan sluiten, omdat de kwaliteit niet gewaarborgd kan blijven?”

Goed ziekenhuis in plattelandsgebied
Wethouder Ellen DUsseldorp verwacht zeker niet dat het ziekenhuis zou moeten sluiten als de SEH zou verdwijnen. “Ook al zou spoedeisende hulp verdwijnen dan verwachten wij niet dat het ziekenhuis gaat sluiten. We moeten door krachtenbundeling gaan voor regionale ziekenhuizen, die lobby loopt.” Dusseldorp zegt dat de Winterswijkse burgemeester Bengevoord niet alleen voor het SKB lobbyt. “Een goed ziekenhuis is heel belangrijk voor de regio, zeker in ons plattelandsgebied. Wat heeft het ministerie geleerd van de coronacrisis? Regionale ziekenhuizen waren essentieel om patiënten te helpen. Er wordt voor regionale ziekenhuizen in zijn algemeenheid gelobbyd. Wij werken nauw samen met andere regio’s waar zich dergelijke ontwikkelingen voordoen. Er zou overigens wel specifieke aandacht zijn voor acute zorg in de grensregio’s. Wat betreft het huisartsentekort is het zo dat de druk op de huisartsen inderdaad heel groot is. Als gemeente hebben we regelmatig contact met onze huisartsen. Patiënten die regelmatig met niet-medische klachten komen, worden in contact gebracht met het sociaal team om zo minder snel een beroep op de huisarts te doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant