Op de beoogde locatie staat nu 1 corsohal. Als het aan de gemeente ligt, worden dat er 7. Foto: Kyra Broshuis

Op de beoogde locatie staat nu 1 corsohal. Als het aan de gemeente ligt, worden dat er 7. Foto: Kyra Broshuis

‘Het woord ‘klankbordgroep’ heeft voor ons geen betekenis meer’

Politiek Lichtenvoorde

Buurt spreekt in bij debat over corsohallen

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Bij de raadscommissievergadering van de gemeente Oost Gelre stond het bestemmingsplan corsolocaties Lichtenvoorde op de agenda. Dit plan is opgesteld omdat 7 corsogroepen nu of in de nabije toekomst geen bouwlocatie meer hebben voor hun corsowagens. Het bestemmingsplan moet de bouw van 7 corsohallen aan de Boschlaan in Lichtenvoorde mogelijk maken. 

Er zijn verschillende zienswijzen binnengekomen maar die hebben niet geleid tot een gewijzigd plan, zo zegt wethouder Jos Hoenderboom. De weerstand tegen de voorgenomen ontwikkeling vanuit hoofdzakelijk de buurt wordt beargumenteerd vanuit overlast van geluid en zicht. “Geluidsrapporten die gestoeld zijn op het Activiteitenbesluit laten zien dat er geen sprake is van overschrijding van de geluidsnormen. Een aanvullend belevingsonderzoek over geluid laat zien dat er geen sprake is van onevenredige hinder van geluid voor de buurt”, licht de wethouder toe.  “Er is een klankbordgroep ingesteld die zich bezighoudt met de feitelijke invulling van het plangebied. Daarnaast wordt er met een afvaardiging vanuit de buurt en van de corsogroepen, aangevuld met medewerkers van de gemeente binnen het verband van een klankbordgroep gesproken over een concrete invulling van het gebied. Hierbij wordt gedacht aan de aanleg van een brede groenstrook, wel of niet te combineren met een aarden wal, gebruikstijden van de hallen door de corsogroepen, etc. Het college is er waakzaam op dat de geluidsnormen niet worden overschreden.”

Buurt wil maximaal 4 hallen
Die klankbordgroep heeft voor de buurt geen betekenis meer, zegt buurtbewoner Spiekker namens de buurt Boschlaan/Voshuttedijk. “Als buurt zijn wij geconfronteerd met tal van plannen. De kruising Zieuwensteweg/Richterslaan, de uitbreiding van de BIR, de mogelijk bouw van woningen nabij de Richterslaan en de bouw van maar liefst 7 hallen nabij de waterzuivering. Er is geen andere plek in de gemeente met zoveel ontwikkeling. Ik ben ook besmet met het corsovirus en we snappen de urgentie. Wij hebben ons oorspronkelijk standpunt van 0 hallen laten vieren en willen instemmen met maximaal 4 hallen. Dat was ons uitgangspunt in de klankbordgroep. Dit woord heeft voor ons als buurt geen betekenis na alles wat we de afgelopen tijd hebben bereikt. Er is een plan en een uitkomst en die uitkomst staat vast. Wij worden als gesprekspartner niet serieus genomen. Zeven hallen en geen hal minder. Het maakt echter wel degelijk uit of je binnen 4 of 7 hallen aan het werk bent. De corsogroepen met de hoogste prioriteit kunnen zich bij de komst van de 4 hallen vestigen in het plangebied. De andere groepen moeten elders in Lichtenvoorde een plek kunnen krijgen. Vanaf het begin van de start van het corso zijn alle hallen binnen de bebouwde kom van Lichtenvoorde gesitueerd, dat moet nu toch ook kunnen voor 3 hallen?”

SBL zet in op samenwerking
Herman ter Haar spreekt in namens de Stichting Bloemencorso Lichtenvoorde. Hij zegt dat de 7 hallen nodig zijn om uit de problemen te komen. “We hebben veel gesprekken gevoerd met de klankbordgroep en de buurt is telkens geïnformeerd over de ontwikkelingen. De corsocultuur is heel belangrijk voor de gemeenschap; niet voor niets is de corsocultuur bijgeschreven op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.  We hebben als stichting en als wagenbouwers begrip voor de kritische kanttekeningen van de buurt. We willen komen tot goede afspraken die worden nagekomen. Hoe dat eruit gaat zien is in de klankbordgroep besproken. Ik kan niet genoeg benadrukken dat we oprecht als goede buren willen samenwerken aan wederzijds begrip en acceptatie. We zijn een evenementengemeente, of beter nog een evenementengemeenschap. Wij vragen u als raad om ons te faciliteren en een belangrijke stap te zetten in de borging van de corsocultuur.”

‘Waarom niet op het industrieterrein?’ 
Buurtbewoner Leemreize zegt het vreemd te vinden dat de gemeente zegt dat de beoogde locatie de enige locatie is waar de hallen gebouwd kunnen worden. “Dat is vreemd. De gemeente heeft namelijk in 2019/2020 een locatiestudie gedaan en daarin worden 21 mogelijke locaties genoemd. Vreemd genoeg maakte het industrieterrein daarvan geen deel uit. Geen van deze locaties is nader onderzocht. Ik vraag u als raadsleden om de gemeente opdracht te geven om eerste andere locaties waaronder het industrieterrein te onderzoeken en daarbij de clustering van 7 los te laten, zodat de gemeente voldoet aan de wettelijke eisen van goede ruimtelijke ordening. Ik als Boschlaanbewoner heb deelgenomen aan de klankbordgroep en daarin hebben wij meerdere keren het aanbod gedaan om de realisatie van 4 hallen te accepteren aan de locatie Boschlaan. Na diverse keren geen onderbouwd antwoord te hebben gekregen op onze vragen in de klankbordgroep, de wethouder bleef ongefundeerd en niet beargumenteerd vasthouden aan 7 hallen, was ik genoodzaakt om uit de groep te stappen. Dat hebben toen meerdere leden gedaan om dezelfde redenen.”

Raad van State
Leemreize vervolgt zijn pleidooi: “Ik begrijp als corsowagenbouwer maar al te goed dat het hebben van een vaste locatie voorwaardelijk is voor het voortbestaan van een vereniging en daarmee als corso als geheel. In de ingediende zienswijzen van de 7 corsogroepen is te lezen dat niet alle 7 groepen een acuut probleem hebben. Hooguit 3 à 4 groepen moeten op zeer korte termijn een andere locatie hebben. Ook in de zienswijzen van de buurtbewoners wordt aangeven dat zij begrip hebben voor het ruimtegebrek bij de corsogroepen en de realisatie van maximaal 4 hallen acceptabel vinden. Het is toch heel bijzonder dat dat aanbod niet omarmd wordt? Mocht toch vastgehouden worden aan 7 hallen dan is een gang naar de raad van state onvermijdelijk. Dat zal de nodige vertraging veroorzaken en het is maar de vraag of de corsoverenigingen en het corso dat zullen overleven. Dat is toch iets wat we geen van allen willen! Ik vraag de raad daarom om de voorliggende bestemmingsplanwijziging op 18 oktober niet te bekrachtigen maar de gemeente opdracht te geven deze aan te passen naar een realisatie van maximale 4 corsohallen onder strikte voorwaarde van het aanleggen van een beplante aarden wal van 5 meter hoog rondom de 4 hallen en daarbij opdracht te geven tot het onderzoeken van andere locaties voor de overige corsogroepen.”

Dinsdag 18 oktober beslist de raad over het voorstel. Wordt vervolgd. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant