In de toekomst zullen er zich geen mestfabrieken of aanverwante industriële bedrijven meer op de Laarberg kunnen vestigen. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

In de toekomst zullen er zich geen mestfabrieken of aanverwante industriële bedrijven meer op de Laarberg kunnen vestigen. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

Mestfabrieken krijgen geen kans meer op Laarberg

Politiek Groenlo Lichtenvoorde Oost Gelre

Raad stemt in met amendement PvdA

door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Bij de bespreking van de ‘uitgangspuntennotitie Ruimtelijk Kader Laarberg noord fase 2’ tijdens de gemeenteraadsvergadering, komt de PvdA met een amendement. De partij wil voorkomen dat er alsnog een industriële mestvergistingsfabriek gebouwd kan worden op het regionale industrieterrein. 

Richard Klein Tank van de PvdA vertelt dat de raad begin 2022 al een voorbereidingsbesluit heeft genomen naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van OLW en PvdA. “De raad is van oordeel is dat vestiging van een mestfabriek niet langer gewenst en aan de orde is, en het betreffende braakliggende terrein dient beschikbaar te komen voor reguliere bedrijfsvestigingen. Uit een recente publicatie in het blad Boerderij van 27 september jl. blijkt dat een Deens bedrijf (Nature Energy) actief aan het speuren is naar locaties in Nederland voor de vestiging van meerdere nieuwe mega mestvergistingsfabrieken.” Zeer ongewenst, zo zegt Klein Tank. “Na de negatieve ervaringen van de afgelopen jaren met het slepende dossier mestvergister Laarberg is het belangrijk om in het nieuwe bestemmingsplan de vestiging van mestvergistings- en aanverwante industriële bedrijven definitief juridisch uit te sluiten.” Alle fracties stemmen in met het amendement. Het geamendeerde voorstel is aangenomen. 

Zonnepanelen
OLW komt met een amendement om zonnepanelen op de nieuwe daken op de Laarberg te stimuleren. “Zonnepanelen op bedrijfsdaken leveren een belangrijke bijdrage aan de gemeentelijke en landelijke energietransitie-doelstellingen. Panelen op bedrijfsdaken vergroten ook nog eens de zelfvoorzienendheid en onafhankelijkheid van bedrijven ten aanzien van energie en energiekosten”, zegt Paul Wallerbos. Hij wil dan ook dat contractueel wordt vastgelegd dat eigenaren van de nieuw te bouwen bedrijven het dak van het totale gebouw geschikt dienen te maken voor het leggen van zonnepanelen of andere vormen van energieopwekking. Dit amendement haalt het ook, alleen de VVD is tegen; 4 stemmen tegen en 15 stemmen voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant