Wat zijn de gevolgen van het Schone Lucht Akkoord voor burgers en ondernemers? Foto: Pixabay

Wat zijn de gevolgen van het Schone Lucht Akkoord voor burgers en ondernemers? Foto: Pixabay

Oost Gelre gaat Schone Lucht Akkoord tekenen

Politiek Groenlo Lichtenvoorde Oost Gelre

Alleen VVD en NLog stemmen tegen

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Het Schone Lucht Akkoord is een akkoord tussen het Rijk, provincies en gemeenten om de luchtkwaliteit in Nederland blijvend te verbeteren. De eerste handtekening werd gezet in januari 2020 en inmiddels hebben alle 12 provincies en bijna 90 gemeenten het akkoord getekend. Ons land telt 345 gemeenten. Oost Gelre heeft het akkoord nog niet getekend maar dat gaat op korte termijn veranderen met dank aan een gezamenlijke motie van CDA, PvdA, OOG en OLW. Oost Gelre wordt, na Aalten, de tweede gemeente in de Achterhoek die het akkoord gaat tekenen.

Judith Rotink van het CDA spreekt de raad en het college toe: “Ook de kwaliteit van de lucht in onze gemeente voldoet niet aan de normen van de WHO. Luchtkwaliteit is belangrijk voor de gezondheid van mensen in het algemeen en van mensen met een longziekte en (ongeboren) kinderen in het bijzonder. De gemeente heeft als doel een gezonde gemeente te zijn voor haar inwoners en wil vanuit het lokaal gezondheidsbeleid investeren in preventie. Het Schone Lucht Akkoord biedt handvatten en geeft een netwerk om op structurele wijze bij te dragen aan de luchtkwaliteit in Oost Gelre.” Rotink meldt dat er ook binnen Oost Gelre locaties zijn met hoge concentraties fijnstof door onder andere industrie, verkeer en/of intensieve veehouderij. “De luchtkwaliteit wordt door lokale bronnen negatief beïnvloed.”

‘Mogen we straks niet meer barbecueën of de open haard aansteken?´ 
De partijen willen dat de gemeente het akkoord ondertekent. De VVD is het daar absoluut geen voorstander, zo zegt Fiona Algera namens die partij: “Een gemeente heeft maar beperkte invloed op de luchtkwaliteit. Met de ondertekening van het akkoord committeer je je wel aan iets. Wat zijn daar de gevolgen van voor inwoners en ondernemers? Mogen we straks niet meer barbecueën of de open haard aan? Bovendien kunnen we geïmporteerde luchtvervuiling niet beheersen, dat is een illusie. Committeren aan een akkoord kan onverwachte gevolgen hebben, daarom stemmen wij tegen. Ook NLog wil de verplichting niet aangaan.

De andere partijen stemmen voor en daarmee is de motie aangenomen. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant