Ook middeninkomens die financieel in de problemen komen kunnen mogelijk voor een subsidie in aanmerking komen. Foto: Pixabay

Ook middeninkomens die financieel in de problemen komen kunnen mogelijk voor een subsidie in aanmerking komen. Foto: Pixabay

Oost Gelre komt met ondersteuningspakket energiekosten

Politiek Groenlo Lichtenvoorde Oost Gelre

Subsidieregeling en kwijtschelden precario- en reclamebelasting

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Inwoners én verenigingen lijden onder de sterk gestegen energiekosten. Reden voor de gemeente Oost Gelre om een pakket aan regelingen samen te stellen. Maatwerk, zo zegt de gemeente, omdat het geld echt op de goede plek terecht moet komen.

“We krijgen vanuit de samenleving én vanuit de gemeenteraad signalen dat er behoefte is aan ondersteuning bij de kwetsbare inwoners”, zegt wethouder Ellen Dusseldorp. “We hebben uiteraard al een aantal maatregelen maar in dit pakket hebben we nu ook een subsidieregeling opgenomen. We willen het breder trekken dan de maatregelen vanuit het Rijk. Ook de middeninkomens kunnen nu namelijk in de financiële problemen komen.” De gemeente gaat de doelgroep actief benaderen. “Dan gaat bijvoorbeeld om ouderen met alleen AOW en inwoners met een beperking of handicap. Zij zijn veelal al in beeld bij ons. Als het netto besteedbare inkomen lager is dan de voedselbanknorm, koppelen we daar het maximale subsidiebedrag per maand aan.” Die voedselbanknorm is 300 euro voor een alleenstaande zonder kinderen. Voor ieder gezinslid komt er 110 euro bij. Voor een gezin met 2 kinderen is het normbedrag dus 630 euro per maand. “Als een inwoner een aanvraag doet voor subsidie maar niet aanmerking komt, willen we ook helpen met budgettering”, zegt Dusseldorp. De regeling gaat met terugwerkende kracht in per 1 november. 

Exploitanten
Wethouder Bart Porskamp zegt dat ook verenigingen kampen met financiële problemen. “We merken dat exploitanten van maatschappelijke voorzieningen het lastig hebben. Sommigen overwegen om te stoppen Wij willen een deel van de energielasten daarom op ons nemen. Er komt 1,5 miljoen euro in een fonds zodat er versneld duurzaamheidsmaatregelen genomen kunnen worden. Het gaat vaak om grote investeringen die wel heel belangrijk zijn om snel geld te kunnen besparen.” Ook gaat de gemeente Oost Gelre geen precario- en reclamebelasting heffen voor 2023. “Dat is eigenlijk een voortzetting van het coronapakket.”

Het totale pakket aan maatregelen van de gemeente behelst dus 3 onderdelen: subsidiemogelijkheden voor inwoners en maatschappelijke organisatie; een duurzaamheidsfonds voor exploitanten van maatschappelijke voorzieningen en een verlaging en vrijstelling van gemeentelijke lasten voor ondernemers. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant