Anton Stapelkamp. Foto: PR
Anton Stapelkamp. Foto: PR

Proces herbenoeming burgemeester Stapelkamp van gemeente Aalten van start

Politiek Aalten Dinxperlo

AALTEN - Op 22 december is burgemeester Anton Stapelkamp zes jaar ‘in functie’ bij de gemeente Aalten. Zijn eerste ambtstermijn loopt dan af. Burgemeester Stapelkamp heeft aan de Commissaris van de Koning laten weten voor herbenoeming in aanmerking te willen komen. Dit betekent dat het herbenoemingsproces wordt opgestart. 

De eerste stap in het herbenoemingsproces is het instellen van een vertrouwenscommissie. Leden van de vertrouwenscommissie zijn raadsleden. Van iedere fractie kan één raadslid worden afgevaardigd in de vertrouwenscommissie. De gemeenteraad kan daarnaast een of meer wethouders aan de commissie toevoegen als adviseur. Hiervoor wordt wethouder Hans te Lindert afgevaardigd. Als adviseur heeft hij geen stemrecht. 

Vertrouwelijk
Tijdens de raadsvergadering van 31 januari 2023 worden de leden van de vertrouwenscommissie benoemd. Vervolgens zal de vertrouwenscommissie in gesprek gaan met de burgemeester. De in 2017 vastgestelde profielschets vormt daarvoor in beginsel het toetsingskader. Daarnaast worden de verslagen van eerdere gesprekken tussen de fractievoorzitters en de burgemeester benut. De vertrouwenscommissie stelt een verslag op van haar bevindingen. Voordat de commissie het verslag naar de raad stuurt, bespreekt de commissie dit met de burgemeester. Een overleg tussen de Commissaris van de Koning en de voorzitter van de vertrouwenscommissie maakt eveneens deel uit van de procedure. Alle gesprekken vinden plaats met gesloten deuren en zijn strikt vertrouwelijk.

Aanbeveling
Uit de bevindingen van de vertrouwenscommissie volgt een aanbeveling. De gemeenteraad stelt die aanbeveling in een besloten vergadering vast. De aanbeveling zelf is niet geheim. De aanbeveling gaat vervolgens naar de Commissaris van de Koning, die het doorstuurt naar de Minister. Uiteindelijk beslist de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de herbenoeming van de burgemeester. De aanbeveling van de gemeenteraad speelt een grote rol bij dit besluit.
Het gehele proces kan naar verwachting voor het zomerreces worden afgerond.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant