Timon Grevink is kinderburgemeester van Aalten

Timon Grevink is kinderburgemeester van Aalten

Kinderen in de politiek

Politiek Aalten

AALTEN - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat doet de raad? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? De Kinderen in de politiek is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8. Sinds september heeft de gemeente Aalten weer een nieuwe kinderraad en kinderburgemeester. Figulus begeleid deze groep kinderen dit jaar. In dit artikel stelt Timon Grevink zich voor als kinderburgemeester.

Door Eva Schipper

Timon is 11 jaar oud en zit in groep 8 van basisschool de Sint Jozef. Hij vindt het leuk om te lezen, schrijven, gamen en spelletjes te doen. “Ook doe ik aan scouting, zwemmen en vind ik het leuk om het spel weerwolven te spelen met mijn ouders.” Tot nu toe heeft Timon het erg naar zijn zin als kinderburgemeester. “Je komt op allerlei leuke plekken als kinderburgemeester.” Soms kan het best spannend zijn om voor een grote groep mensen te staan. Daarop antwoord Timon: “De spanning is er wel, maar ik laat het niet zien.”

Als Timon een ding in de gemeente zou mogen veranderen, dan zou hij meer zebrapaden willen. Specifiek zou hij een zebrapad voor zijn school willen. “Dit is een plek waar veel kinderen moeten oversteken. Het wordt veel veiliger met een zebrapad.” Naast de zebrapaden, heeft Timon nog een ander plan. Hij zou graag willen dat de activiteiten die georganiseerd worden voor kinderen meer zichtbaar worden. “Daar zijn we als kinderraad inmiddels druk mee bezig.”
Op basisscholen delen ze posters uit van leuke activiteiten. Dat vindt Timon een goede locatie: “Daar komen natuurlijk de meeste kinderen.”
Ook wil Timon graag meer activiteiten delen via sociale media, zoals Instagram.

De kinderraad helpt zelf ook mee met het bedenken van activiteiten. Zo hebben ze al activiteiten georganiseerd, zoals kerstballen maken en actionpainting, een soort schilderen met voorwerpen. Op de planning staat nog iets heel cools, aldus Timon. Timon begint te glunderen. “ We zijn bezig met het kampioenschap vliegtuig gooien. Eigenlijk is de hele kinderraad enthousiast. Iedereen vindt het maken en gooien super leuk. Maar je moet hem natuurlijk wel zelf vouwen en een beetje geluk hebben met de wind. “

Of Timon later bij de gemeente wil werken? “Dat weet ik nog niet helemaal zeker. Als kinderburgemeester is het al wel heel leuk, maar als volwassene is het misschien wel anders.”
Timon merkt al een verschil op met de grote mensen wereld. “Ik denk dat ze in de raad meer vergaderen, terwijl de kinderraad echt in gesprek gaat met elkaar.”
Eerlijk geeft hij toe dat er in de kinderraad waarschijnlijk wel iets meer chaos heerst. “Dat gaat dan bijvoorbeeld om wie het laatste snoepje krijgt.” Timon denkt nog even na en zegt: “Misschien wil ik ook wel schrijver worden.”

Timon heeft nog een laatste boodschap voor alle kinderen in Aalten. “Ik hoop dat alle kinderen in de gemeente een heel leuk jaar krijgen met heel veel leuke activiteiten.”