Vitelco. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

Vitelco. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws

Raad stelt vragen over Vitelco

Politiek Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Heeft Vitelco inmiddels al geïnvesteerd in geurmaatregelen? Dat wil Ton Meijer van OLW weten van het college van Oost Gelre. In juli 2022 heeft het college een aantal herstelbesluiten inzake maatwerkvoorschriften Geur en Revisievergunning ten aanzien van  Vitelco Lichtenvoorde genomen. Dit naar aanleiding van een tussenuitspraak van de Rechtbank op 1 juni 2022. Vervolgens zijn er vanuit de buurt van Vitelco zienswijzen ingediend op het laatste besluit van het college. De afloop van de hieruit vervolgens gestarte gerechtsprocedure, is nog ongewis. 

Door Kyra Broshuis

Op 1 november 2022 werd door de gemeenteraad een CDA/VVD-motie met als onderwerp “Masterplan de Driehoek Lichtenvoorde” aangenomen. “Als OLW geven wij, net als een aantal andere partijen, al jaren aan, dat Vitelco weg moet uit het centrum van Lichtenvoorde. En dat deze plek uitermate geschikt is, zeker gezien de huidige woningnood, voor een woningbouwproject”, zo zegt Meijer. Hij wil weten of er al investeringen zijn gedaan door Vitelco. OLW vreest dat, wanneer de huidige gerechtelijke procedure gunstig uitvalt voor Vitelco, het nog lastiger gaat worden het bedrijf uit de kom van Lichtenvoorde te krijgen. “Het bedrijf zal dan immers forse investeringen moeten doorvoeren om aan de opgelegde voorwaarden te voldoen. Een exit-overleg met Vitelco inzake de invulling van het Masterplan De Driehoek zal dan heel moeilijk worden.” OLW wil weten hoe de zaken ervoor staan.

Nog onder de rechter
Op de site van de gemeente is in het dossier Vitelco de gang van zaken te volgen, zo zegt wethouder Bart Porskamp. “Wij hebben van de rechtbank eind december bericht gehad dat we eind januari zouden horen of er voldoende informatie beschikbaar is voor een uitspraak. Dat bericht hebben we nog niet ontvangen. Overigens er is na de uitspraak nog hoger beroep mogelijk en pas wanneer de vergunning onherroepelijk is, gaat de termijn lopen over de investeringen. Wij weten ook niet of Vitelco geïnvesteerd heeft maar dat hoeven ze ook nog niet te doen. Zolang de zaak onder de rechter is, is daar nog tijd voor.”

Een groot gat 
Voor wat de mogelijkheden om het bedrijf weg te kopen uit de kom zegt Porskamp het volgende: “Er zit een groot gat tussen wat Vitelco wil en wat wij kunnen bieden. We kunnen ze niet wegkopen en dat blijft zo. Of ze nu investeren of niet.” Het college hoopt dat het masterplan wat beweging in de zaak brengt. “We denken eind 2023 met een plan te komen. De rechterlijke uitspraak is nog niet definitief en al met al hoeft het elkaar niet in de weg te zitten. We hebben periodiek gesprekken met Vitelco en de komst van het masterplan is ook aangekondigd. De houding van Vitelco was en is: voor het juiste bedrag is alles te koop.” Wat dat bedrag dan moet zijn, wil Porskamp niet bekend maken.