Thijs Roelofsen. Foto: Eva Schipper

Thijs Roelofsen. Foto: Eva Schipper

Thijs Roelofsen. Foto: Eva Schipper

Kinderen in de politiek

Politiek Aalten

AALTEN - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat doet de raad? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In ‘Kinderen in de politiek’ zullen jullie meer leren over politiek. ‘Kinderen in de politiek’ is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8. In dit artikel stellen Thijs Roelofsen en Morris Zomer zich voor als kinderraadsleden.

Door Eva Schipper

Thijs Roelofsen (11) zit in groep in 8 van de Groen van Prinsterer. In zijn vrije tijd heeft hij tal van hobby’s: “Ik vind het leuk om te vissen, te zwemmen, ik zit bij de scouting en ook speel ik drums bij De Eendracht.” Het valt op dat Thijs het liefst veel buiten is. Hij vertelt enthousiast verder: “Ik heb ook mijn eigen moestuin.”
Thijs heeft daarnaast ook een winkeltje met groenten en planten. Ook houdt Thijs ontzettend van dieren. Als ik hem vraag of hij huisdieren heeft, begint hij te lachen. “Op het moment heb ik 52 huisdieren, waaronder 47 wandelende takken, 3 kippen en 2 konijnen.”
Thijs heeft een duidelijk doel voor de kinderraad. Hij wil graag dat kinderen energiebewuster worden. “Ik hou heel erg van de natuur en daarom wil ik de natuur graag behouden.” Zelf is hij ook bezig met duurzaamheid. “Ik douche bijvoorbeeld tot 5 minuten en zorg altijd dat de deuren dicht blijven. Dat scheelt veel energie en gas.” Als Thijs een ding in de gemeente zou mogen veranderen, dan zou hij de gemeente groener willen hebben. “In de straten zouden meer bomen geplaatst kunnen worden. Ook kunnen er meer parkjes komen.” Als voorbeeld noemt hij het voedselbos van Beelen. Als Thijs later groot is, zou hij wel bioloog willen worden. “Ik wil echt graag iets buiten met de natuur gaan doen.”
Morris Zomer (11) zit in groep 8 van IKC de Triangel. Zijn hobby’s zijn voetballen en gamen. De kinderraad bevalt Morris tot nu toe goed. “Het is super leuk om mee te mogen bepalen bij het organiseren van activiteiten.” Morris heeft veel ideeën over hoe problemen kunnen worden opgelost. Zo vindt hij dat scholen ook een rol kunnen hebben in het schoonhouden van de omgeving. “Scholen zouden een schema kunnen maken waarin ze om de beurt afval prikken.” Ook heeft Morris een idee bij het lerarentekort. “Ik denk dat we stagiaires veel beter kunnen inzetten.”
Als Morris een ding in de gemeente zou mogen aanpassen, dan zou hij meer speeltuinen willen opknappen. “Ik denk dat kinderen van mijn leeftijd te weinig buiten zijn door de mobiele telefoon.” Morris denkt dat het opknappen van speeltuinen een verbetering zou kunnen zijn.
Morris denkt na over wat hij later willen worden. “Ik denk iets in de wetenschap en dan het liefst in natuurkunde of scheikunde.” Door de kinderraad is hij er wel achter gekomen dat hij niet in de politiek wil werken. “Bij het maken van beslissingen zijn er altijd mensen die tegen je zijn. Dat vind ik niet fijn.”
Beide kinderraadsleden hebben veel zin om dit jaar leuke activiteiten voor kinderen te bedenken en te organiseren. Ze verheugen zich op komende vergaderingen: “Het gaat erg leuk worden.”

Morris Zomer. Foto: Eva Schipper