Stemmen in ’t Romienendal. Foto: Jos Wessels
Stemmen in ’t Romienendal. Foto: Jos Wessels

Verkiezingen in Aalten: hoge opkomst, massale steun voor BBB, middelvinger naar stikstofbeleid

Politiek Aalten Barlo Dale De Haart Dinxperlo IJzerlo Lintelo

AALTEN - Aalten heeft massaal gestemd. 14.218 mensen kwamen naar het stembureau. De opkomst was met 65,5 procent, tien procent hoger dan bij de vorige provinciale verkiezingen. De BBB behaalde hier een monsteroverwinning met 39,8 procent van de stemmen. Grootste verliezer is hier het CDA: de partij werd gehalveerd, vergeleken met de vorige verkiezingen. Maar ook VVD, Groen Links, D66, SP en PVV verloren flink. De PvdA en CU verloren licht.

Door Jos Wessels

De Aaltense uitslagen in procenten (tussen haakjes de getallen van de vorige provinciale verkiezingen in 2019):

1. BBB 39,8 % (-)

2. CDA 14,8 % (28,49%)

3. VVD 7,2 % (12,75 %)

4. PvdA 6,5 % (7,04 %)

5. CU 5,5 % (6,3%)

6. Groen Links 4,6 % (7,03 %)

7. SP 3 % ( 6,95 %)

8. PVV 3,1 % (5,11 %)

9. D66 3 % (5,35 %)

10. JA21 2,5 % ( - )

11. Partij voor de Dieren 2,2 % (2,67 %)

12. Forum voor Democratie 2 % (11,9 %)

13. Volt 1,8 % ( -)

14. 50Plus 1,6 % (3,8 %)

15. LPG 1,1 % (1,1 %)

16. SGP 0,7 % (0,7 %)

17. BVNL 0,4 % (-)

18. ONS Gelderland 0,3 % ( - )

Sinds de gemeenteraadsverkiezing van 2004, toen CDA veruit de grootste werd, heeft niet meer één partij zo’n monsterscore behaald in Aalten. Ook de zeer hoge opkomst duidt erop dat veel mensen genoeg hebben van het huidige beleid. En wie zijn oor te luister legt, weet snel wat de woede van veel burgers heeft opgewekt. Het is het stikstofbeleid. En de wijze waarop de boeren worden aangepakt.
Weliswaar is ook in Aalten maar een klein deel boer. Maar een groot deel is door afkomst, familiebanden en vriendschapsbanden met de agrarische bevolking verbonden. Gevoegd bij het veel lichtere stikstofbeleid aan de Duitse zijde van de grens, geeft dat een groot gevoel van onrechtvaardigheid.
De afstand tot de Randstad is momenteel groot. Aan de praattafels op tv komen veel deskundigen aan het woord. Maar weinigen daarvan komen van het platteland en spreken met een accent uit Noord- Oost- of Zuid-Nederland. In dat opzicht kan men stellen, dat Aalten - meer nog dan veel andere gemeenten - een dikke middelvinger heeft opgestoken naar het stikstofbeleid van het kabinet.

De andere partijen
Opvallend is ook, dat alle partijen die het stikstofbeleid steunen, hebben verloren in Aalten. D66, Groen Links en PvdA gingen allen achteruit. Zelfs de Partij voor de Dieren, die landelijk een winnaar is, verloor iets in Aalten. D66 haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen nog bijna 12 procent, maar zakte nu naar een schamele 3 procent.
Maar het meest zullen de alarmbellen afgaan bij het CDA en de VVD. Het zijn vooral hun kiezers die zijn overgelopen naar de BBB. Beide partijen zagen de bui al hangen. Het CDA in Aalten sprak zich al uit tegen het stikstofbeleid van het landelijke CDA. Zij steunden gedeputeerde Peter Drenth, die voor Gelderland en gematigder weg wilde volgen. Het CDA, en vermoedelijk ook de VVD, zullen het ongenoegen van de bevolking zeker ventileren richting Arnhem en Den Haag. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aalten stemde inclusief
De gemeente Aalten had erg zijn best gedaan om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te lokken. Een speciale vrachtwagen, de stemtruck, diende als mobiel stembureau. Aalten haalde daarmee zowel het tv-programma Goedemorgen Nederland als ook De Telegraaf. De stemtruck stond al om 6 uur ’s morgens bij het station om vroege reizigers van dienst te zijn. Helaas staakte het openbaar vervoer.
Later stond de truck in de kern van Barlo en bij Atlantic op De Haart. In het stembureau in het gemeentekantoor had men een speciale ruimte ingericht voor visueel gehandicapten (zie foto). Een welkomstteam van Estinea was hier aanwezig. Remy en Rika schonken koffie en thee.
De grote opkomst was in de voormiddag al goed te constateren. In stembureau Beele slingerde zich een lange rij geduldig wachtenden van het stemlokaal via de hal tot buiten. Ook in het gemeentekantoor wachtte een rij. En zelfs in ‘t Romienendal in Dale moest men even wachten op de ‘vleeskeuring’, zoals een van de kiezers grappend zei. Hier kwamen ook inwoners uit Aalten stemmen. “Hier is tenminste volop parkeerruimte”, aldus een Aaltense mevrouw.

Remy en Rika van Estinea schenken koffie. Foto: gemeente Aalten
Hulpmiddelen voor visueel gehandicapten. Foto: Jos Wessels
Verkiezingsposter in Aalten. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant