Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten

Burgemeester Stapelkamp van Aalten wordt herbenoemd

Politiek Aalten Dinxperlo

AALTEN/DINXPERLO - De gemeenteraad van Aalten wil burgemeester Anton Stapelkamp voor een nieuwe periode van zes jaar. Dit is de uitkomst van een vertrouwelijke herbenoemingsprocedure. Na een besloten raadsvergadering op dinsdag 30 mei maakte Raimond Smit dit namens de raad bekend.

Door Jos Wessels

Anton Stapelkamp is burgemeester van Aalten sinds december 2017. De eerste termijn van zes jaar nadert zijn einde. De burgemeester heeft aangegeven dat hij graag door wil gaan voor een tweede termijn. Volgens de wet wordt er dan een vertrouwenscommissie opgetuigd, waarin alle zeven partijen in de raad zijn vertegenwoordigd. Deze commissie spreekt in strikt vertrouwen met de burgemeester en met allerlei betrokkenen die met hem samenwerken. De commissie brengt vervolgens advies uit in een besloten raadsvergadering. De raad stemt in beslotenheid of zij een positief advies uitbrengt over herbenoeming. Dit is vanavond gebeurd.
Daarna is er een openbare bijeenkomst, waarin Raimond Smit het resultaat bekend maakte. Smit meldde dat dit positieve advies naar de Commissaris van de Koning gaat, die dan Anton Stapelkamp voordraagt bij de minister. Dan volgt een Koninklijk Besluit en dan is herbenoeming een feit.

Applaus
Na de bekendmaking kwam Anton Stapelkamp onder applaus binnen. In zijn toespraakje liet hij weten erg blij te zijn. Hij is dankbaar jegens raad, wethouders, ambtenaren en burgers maar vooral dankte hij zijn vrouw Cécile voor haar steun.
Hij haalde herinneringen op aan de procedure in 2017 en meldde dat een sollicitatiegesprek van een uur uitliep tot zeven kwartier. ‘Hoe zou dit toch komen?’ vroeg hij al grappend. Wie de woordenrijke burgemeester kent, weet het antwoord.
Ten slotte sloot Henk Rijks, vice-voorziter van de raad en ook oud-onderwijzer, af met de opmerking: “De burgemeester heeft een voldoende gehaald en blijft toch zitten!”