Afbeelding

Gemeente wil warmtenet Lichtenvoorde uitbreiden

Politiek Oost Gelre

LICHTENVOORDE - Al jaren worden het zwembad Meekenesch, de Treffer en het gemeentehuis verwarmd met water van de biovergister aan de Boschlaan. Stichting Energiek heeft daarvoor een overeenkomst met de BIR (Biologische Industriële Reststoffenverwerking) uit Lichtenvoorde. Deze overeenkomst loopt echter af en kan  vanwege gewijzigde omstandigheden bij BIR niet worden voortgezet. Maar ondanks dat wordt het warmtenet in Lichtenvoorde wel gecontinueerd.

Door Kyra Broshuis

“Wij willen dit mooie en duurzame project echter graag voortzetten”, zo laat het college weten. De meest geschikte en effectieve optie is om een samenwerkingsverband aan te gaan met Waterstromen, een 100% dochter van het waterschap. Gesprekken tussen Waterstromen, stichting Energiek en de gemeente hebben geleid tot voortzetting én uitbreiding van het warmtenet in Lichtenvoorde. Door wijzigingen en de hogere garantielevering wordt het mogelijk om diverse gebouwen waaronder het gemeentehuis en zwembad Meekenesch af te sluiten van de gasaansluiting. 

Hamalandhal
Onder andere de Hamalandhal zal in de toekomst verwarmd worden door het warmtenet. “We zullen daarvoor wel moeten investeren in techniek en installaties”, zegt wethouder Bart Porskamp. Diverse maatschappelijke instellingen zullen straks voorzien worden van duurzame energie. “Door het gebruik van de restwarmte vindt de verwarming van de gebouwen plaats op een milieuvriendelijke manier zodat de CO2-uitstoot afneemt. Er dient uiteraard een redelijk forse investering plaats te vinden om de warmtelevering ook in de toekomst mogelijk te maken.”

Nog dit jaar
Het hele plan moet nu verder uitgewerkt worden en gaat dan naar de gemeenteraad. De totale benodigde investering bedraagt 1.175.000 euro, hiervan kan 450.000 euro gedekt worden uit de bestemmingsreserve groot onderhoud gebouwen. Dit betreffen bedragen die gereserveerd zijn voor onder meer vervanging van cv-installaties en verduurzaming. De netto-investering bedraagt dan naar verwachting 725.000 euro. De gemeente hoopt nog dit jaar een en ander te kunnen realiseren.