Dave te Woerd besloot zelf politiek actief te worden en vindt zichzelf nu ook wekelijks terug in het provinciehuis. Foto: Stef Beunk
Dave te Woerd besloot zelf politiek actief te worden en vindt zichzelf nu ook wekelijks terug in het provinciehuis. Foto: Stef Beunk

‘Ik voel me als een vis in het water’

Politiek Beltrum Zieuwent

Beltrummer voor BBB in provinciehuis

REGIO - De Eerste Kamer verkiezingen van 15 maart 2023 brachten grote veranderingen met zich mee. De grote winnaar bij de verkiezingen in Gelderland was de BBB door in totaal 23,8 procent van de stemmen binnen te halen. Daarmee vergaarde de BBB maar liefst 14 zetels in de Provinciale Staten van Gelderland. Één van de gekozen vertegenwoordigers is Dave te Woerd uit Beltrum. Na de eerste maanden is het een moment Dave te Woerd eens te vragen naar zijn ervaringen als kersvers statenlid. De Beltrummer is bedrijfsleider bij Wopa in Zieuwent. “Dat is een loon-/grondverzet- en akkerbouwbedrijf met dertig mensen”, vertelt Te Woerd voorafgaand aan het vraaggesprek.

Door Stef Beunk

Waarom ben je de politiek ingegaan?
“Ik vind dat er veel dingen anders moeten in Nederland, de burger wordt niet gehoord. En dus heb ik zelf besloten daartoe de handen uit de mouwen te steken. Anderhalf jaar voor de verkiezingen heb ik me aangemeld bij de BBB, ben gescreend van voor tot achter, en heb me verkiesbaar gesteld voor de provincie Gelderland.”

Hoe heb je de verkiezingen beleefd?
“De verkiezingen werden een grote overwinning voor de BBB. Onze partij kwam als grootste partij uit de bus in heel Nederland. Een duidelijker signaal dat de Nederlanders de oude politiek meer dan zat zijn was niet mogelijk. Voor mezelf kwam het hoge aantal voorkeursstemmen als een grote verrassing. Na onze lijsttrekker en de eerste vrouw op de lijst werd ik derde met ruim 9.200 stemmen. Ongelofelijk. En dat terwijl ik geen reclame voor mezelf heb gemaakt.”

Wat is je functie in de Provinciale Staten en waarom?
“Ik ben een van de veertien Statenleden van de BBB en ben verantwoordelijk voor financiën. Ook ben ik woordvoerder voor de BBB als het over dit onderwerp gaat. Waarom? Ik ben geïnteresseerd in cijfers. Ik zit op het geld. Het is belastinggeld van de inwoners van Gelderland en ik wil weten wat ermee gebeurt. Daarnaast zit ik in de commissies ‘Stikstof’ en ‘Landelijk gebied’.

Wat trof je aan in Arnhem?
“Heel veel documenten. We mogen blij zijn met zo’n grote fractie, want we moeten gigantisch veel doorlezen en voorbereiden. En dat werk doen we met elkaar. Alleen is dat niet te doen. Bovendien is het allemaal zeer ambtelijke taal. Voor een normaal mens bijna niet te lezen. Maar ik ben er niet op afgeknapt. Sterker nog: ik voel me als een vis in het water. Ik heb er nog geen dag spijt van.”

Wat heb je tot nu toe gedaan?
“We hebben tien speerpunten in ons verkiezingsprogramma staan. Op basis daarvan hebben we een coalitie gevormd met CDA, VVD, SGP en CU. We zijn als BBB trots dat 9 van de 10 speerpunten zijn overgenomen in het coalitieakkoord. Een van die standpunten is ook overgenomen door Rob Jetten, aftredend minister van Milieu en Energie. Namelijk dat er niet meer landbouwgrond wordt opgeofferd aan zonnevelden.”

Hoe hou je contact met je kiezers? Of horen we 4 jaar niks van jou?
“Wij hebben als BBB Gelderland afgesproken dat we alle informatie van onze standpunten en de dingen die we bereikt hebben, delen via de sociale media. Dus kijk op Facebook en Twitter wat BBB voor Gelderland doet.”

Kun je eens enkele doelen, die je wilt bereiken, noemen?
“Persoonlijk vind ik dat het momenteel voor de burger niet duidelijk inzichtelijk is wat er met het beschikbare geld gebeurt. Mijn doel is om inzicht te krijgen in de financiële stromen; wat is er, waaraan wordt het besteed en is het te verantwoorden en uit te leggen richting de burger. Een ander doel is dat we de grote aantallen roeken, kraaien, ooievaars en marters beter beheersbaar moeten krijgen. Dat zijn de grootste jagers die zelf beschermd worden. Het zijn ontzettende rovers van de jonge weidevogels en hazen. Dat zou een positieve bijdrage aan de biodiversiteit leveren.”
“Ook vind ik dat provincie en gemeenten hun eigen gronden beter moeten beheren. Ze moeten hier een actiever beleid voeren voor wat betreft onder andere kruidenrijker bermbeheer. Dit moet de overheid niet alleen op het bordje van de boer leggen”.

Hoeveel tijd kost het werk in de Provinciale Staten en wat vindt het thuisfront hiervan?
“Het kost me ongeveer 20 uur per week. Naast vergaderen en stukken doornemen gaan we ook regelmatig op werkbezoek. Bovendien gaan we ons voorbereiden op de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer in november. Het thuisfront staat er volledig achter, gelukkig wel. Anders is het niet te doen. We doen samen ook nog steeds leuke dingen. We zijn bijvoorbeeld onlangs nog naar het Trukkerfestival op het circuit in Assen geweest. Onze zoon heeft daar in Assen de dag van zijn leven gehad.”