Proosten op Links Lochem. Foto: PR

Proosten op Links Lochem. Foto: PR

PvdA en GroenLinks Lochem starten het politieke jaar met gezamenlijke borrel

Politiek Lochem

LOCHEM - De Lochemse afdelingen van de PvdA en GroenLinks zijn het politieke jaar afgelopen zaterdag begonnen met een nazomerborrel op Landgoed Ampsen. Het afgelopen jaar verkenden beide partijen een nadere samenwerking op lokaal niveau en de val van het kabinet versnelde dit proces. Links Lochem gaat samen de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in.

In de prachtige tuin van De Heerd op Ampsen schijnt een fijn najaarszonnetje. Zo’n veertig leden van beide partijen genieten van hapjes, drankjes en zomerse muziek. Ruimte voor kennismaking, maar het inhoudelijke gesprek is nooit ver weg. De lokale voorzitters Wilma Heesen (PvdA) en Erwin Beumer (GroenLinks) bijten het spit af. “Bij gesprekken merk je dat het vonkt. Eén plus één maakt drie!”

Inhoudelijke pitch
Zes leden beklimmen de zeepkist om een onderwerp in te brengen waarvan zij vinden dat PvdA en GroenLinks mee aan de slag moeten. Na elke ronde met twee pitches is er ruimte om met elkaar en de inbrenger in gesprek te gaan over dit onderwerp.

Groen en rood
Eline Schuttinga-van Holland vertelt over het buurtintiatief om Lochem-Oost te verduurzamen. “Iedereen kan een rimpeling in de vijver veroorzaken, we moeten allemaal in actie komen. En extra mooi: een buurtinitiatief versterkt samenhang in de wijk.” Voor Wil Philipsen is het voorkomen van armoede een speerpunt. En samen met de leden zoekt hij naar een invulling van het veel gebezigde woord bestaanszekerheid. Jopke Kruyt heeft veel ervaring in het sociale domein en houdt de aanwezigen voor wat de overheid kan doen om mensen te ondersteunen. Voor Alfred te Pas is natuur en biodiversiteit een speerpunt. “Het is mij een doorn in het oog dat groen vaak als sluitpost ingezet worden. Terwijl bijvoorbeeld groene wijken de kwaliteit van leven en de gezondheid van mensen verbeteren.”

Verbind en pak regie
Carlijn Enzerink woont op het platteland en ziet dat er daar erg verschillend gedacht wordt over groene standpunten. Carlijn pleit ervoor een brug te slaan met ‘de BBB-stemmer’. Nico Groen sluit de rij met sprekers met een oproep aan links. “Om met de grote bedrijven te werken aan de uitdagingen van onze tijd is het niet zinvol in een links of rechts frame over het bedrijfsleven te blijven hangen. Pak als overheid regie.”

Progressief platform
Niet alleen leden van politieke partijen denken na over de samenleving, alle inwoners hebben goede ideeën. Tonnie Tekelenburg en Pieter Arts richten daarom een progressieve gespreksgroep op waar iedereen met een goed idee kan aanhaken om samen te zoeken naar creatieve manieren om idealen te verwezenlijken. “We kunnen maatschappelijke discussie aanjagen. Naast of juist ten behoeve van politieke partijen.”

Toast op samenwerking
Fractievoorzitters Jos Israel (PvdA) en Henk van Zeijts (GroenLinks) sluiten de middag af door te benadrukken dat ook in de gemeenteraad samenwerking en afstemming gezocht wordt. Gespreksleider Arno Groenendijk kijkt tevreden terug: Tijd om te proosten op Links Lochem!”

Voorzitters Wilma Heesen en Erwin Beumer. Foto: PR
Henk van Zeijts ontvangt PvdA-pet. Foto: PR
Carlijn Enzerink spreekt vanaf de zeepkist een hartenkreet uit. Foto: PR