
De gemeente Oost Gelre opent geen tweede tender voor zonneparken. Foto: Kyra Broshuis/archief Achterhoek Nieuws
Foto: Kyra BroshuisGeen nieuwe zonneparken meer in Oost Gelre
Politiek Oost GelreDoelstelling behaald
Door Kyra Broshuis
OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre komt niet met een nieuwe tender voor zonneparken. Dat zegt wethouder Bart Porskamp. Met de bestaande zonneparken én alles wat nog in de pijplijn zit, wordt de beoogde doelstelling van de RES (Regionale Energie Strategie) behaald.
“Onze toezegging als bijdrage aan de RES is 18 GWh aan zonneparken op land. Wanneer alle vergunde zonneparken gereed zijn, is onze bijdrage 33,6 GWh. We halen de opgave dus ruim en er is voor ons geen noodzaak voor een tweede tender voor zonneparken”, zo legt Porskamp uit. “We leggen nu de focus op windenergie. Zon op dak loopt gewoon door maar voor het zon op land houdt het op. Het gaat dan om zonneparken die groter zijn dan 2 hectare.”
De eerste tranche van de tender is op 1 juni 2019 opengesteld en gesloten op 23 augustus 2019. Drie initiatiefnemers hebben een verzoek bij de gemeente Oost Gelre ingediend. Op basis van ambtelijke beoordeling heeft het college in november 2019 besloten om onder voorwaarden mee te werken aan de drie zonneparken. De drie initiatieven zijn voor een Verklaring van geen bedenkingen in de raad behandeld.
Netcongestie
Ook de problemen rondom de netcongestie hebben bijgedragen aan het besluit van de gemeente. Om een zonnepark te kunnen aansluiten op het netwerk moet er ruimte zijn op het net. Hiervoor zal een initiatiefnemer voor een zonnepark een reservering moeten aanvragen bij Liander om te kunnen aansluiten. Investering in de aanleg van een zonnepark zal ook niet eerder geschieden dan dat er aansluittoestemming is van Liander. Toestemming van Liander kan wel enige maanden tot jaren duren. In de Achterhoek is er steeds meer sprake van schaarste. In maart 2023 heeft Liander het signaal afgegeven dat, naast grootverbruikers, ook steeds meer consumenten en bedrijven tegen de grenzen van het netwerk gaan aanlopen.
Samenwerking
Oost Gelre en Berkelland gaan als gemeenten samenwerken om de mogelijkheden van windenergie te onderzoeken. Er is een gebied rondom de Baakse Beek, tussen Ruurlo, Groenlo en Mariënvelde in beeld voor het plaatsen van windmolens. In een samenwerkingsovereenkomst hebben beide gemeenten afspraken vastgelegd, waarmee de gemeenten naar elkaar en de inwoners uitspreken dat ze samen aan de slag willen. Op dit moment ligt er in Oost Gelre geen beleidskader voor windmolens.