Senn, Kaylee, jeugdburgemeester Jorik, Emma, Edy, Demy en Nova (v.l.n.r.) vormden het afgelopen jaar het kinderparlement van Bronckhorst. Tussen hen in burgemeester Marianne Besselink. Parlementslid Elke ontbreekt op de foto. Foto: Luuk Stam

Senn, Kaylee, jeugdburgemeester Jorik, Emma, Edy, Demy en Nova (v.l.n.r.) vormden het afgelopen jaar het kinderparlement van Bronckhorst. Tussen hen in burgemeester Marianne Besselink. Parlementslid Elke ontbreekt op de foto. Foto: Luuk Stam

Kinderparlement Bronckhorst zwaait af met lekkers uit moestuin én toekomststoel

Politiek Bronckhorst Hengelo Vierakker Vorden Zelhem Bronckhorst Hengelo Vierakker Vorden Zelhem

Jeugdige inwoners ontwikkelden voedselpluktuin speciaal voor minima in Bronckhorst

Door Luuk Stam

HENGELO/BRONCKHORST – Met een tafel vol lekkers – voor een deel afkomstig uit de door henzelf ontwikkelde moestuin bij kinderboerderij Feltsigt in Bekveld – sloten zeven jonge inwoners van Bronckhorst op donderdag 14 september hun jaar als kinderparlementariërs van deze gemeente af. Deze moestuin, waarvan de groentes bedoeld zijn voor mensen die minder te besteden hebben, kwam er afgelopen voorjaar op initiatief van dit kinderparlement, onder leiding van jeugdburgemeester Jorik de Greef (11) uit Hengelo.

Met acht waren ze in totaal, want de 11-jarige Elke Brummelman uit Hengelo is er deze afsluitende donderdagmiddag in het gemeentehuis van Bronckhorst niet bij. Wel van de partij zijn Senn Kappert (10) uit Zelhem, Nova Wagener (11) uit Vierakker, Kaylee Veenhuis (11) uit Hengelo, Emma den Otter (11) uit Vorden, Demy Loskamp (11) uit Hengelo en Edy Steentjes (11), die precies op de grens van Zelhem en Doetinchem woont. Nu het jaar er voor hen zo goed als opzit, is de gemeente op zoek naar hun opvolgers.

Voor deze nieuwkomers ligt er een stevige taak, want het huidige kinderparlement heeft het volgens burgemeester Marianne Besselink uitstekend gedaan. Zo gaven ze naast de moestuin ook invulling aan de wens voor een ‘toekomststoel’ in de raadszaal en dachten de jeugdige inwoners mee over het mantelzorgbeleid. “Dan denken wij dat we aan best wel veel dingen gedacht hebben en dan komen er ideeën uit dat je denkt: wow”, zegt burgemeester Besselink.

Bijna allemaal deden de leden van het kinderparlement vorig jaar ook een gooi naar de rol van jeugdburgemeester. In de pitches die ze daarvoor hielden, kwamen de thema’s duurzaamheid, armoede en gezond leven vaak terug, thema’s die werden gebundeld in het plan voor de pluktuin, waar kinderen uit minimagezinnen nu gratis groenten kunnen komen plukken. 

Voor de ‘toekomststoel’, die tijdens de raadsvergadering nu symbool staat voor de stem van de komende generaties, gingen de kinderen op zoek in een kringloopwinkel. “Want zo’n stoel moet natuurlijk duurzaam zijn, een nieuwe stoel kost grondstoffen en veel inspanning in de fabriek”, stelt de 11-jarige Nova uit Vierakker, die terugkijkt op een leuk jaar als lid van dit parlement. “Thuis heb ik weleens allemaal plannen, maar hier kom je door samen te overleggen tot een groter plan dat je ook echt kunt gaan uitvoeren, dat is heel leuk.”

Ondertussen nam Nova ook nog de rol van loco-jeugdburgemeester op zich tijdens het televisieprogramma Zomer in Gelderland in Vierakker, datzelfde deed de 11-jarige Emma bij de opening van een nieuwe glijbaan op het zwembad in haar woonplaats Vorden. Jeugdburgemeester Jorik maakte heel wat activiteiten mee, hij ontmoette zelfs minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. “Het was heel mooi om ook met haar te kunnen overleggen”, vertelt de leerling van de Hengelose basisschool Rozengaardsweide. 

Wie in Bronckhorst woont, in groep 7 van de basisschool zit en mee wil doen aan de verkiezing voor de nieuwe jeugdburgemeester kan zich tot vrijdag 29 september aanmelden via de website van de gemeente. De nieuwe jeugdburgemeester wordt op woensdag 11 oktober bekendgemaakt en een dag later in de raadsvergadering (donderdag 12 oktober) officieel benoemd. Wie zich aanmeldt, is automatisch kandidaat voor het kinderparlement. Daarin is plek voor maximaal één leerling per school.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant