Op het terrein van Marveld Recreatie zullen 46 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

Op het terrein van Marveld Recreatie zullen 46 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Foto: Theo Huijskes/archief Achterhoek Nieuws

Oost Gelre krijgt 46 extra opvangplekken voor Oekraïners

Politiek Oost Gelre

OOST GELRE - Vanaf begin oktober 2023 biedt de gemeente Oost Gelre samen met Marveld Recreatie in Groenlo 46 extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen aan. In eerste instantie tot half december 2023, zo laat de gemeente in een persbericht weten.

De vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne houdt nog steeds aan. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft daarom alle gemeenten in Nederland opgeroepen om extra opvangplekken te realiseren. De gemeente Oost Gelre heeft contact gezocht met Marveld Recreatie die tot half december in ieder geval 46 plekken beschikbaar heeft. In gebouw De Rank in Groenlo verblijven zo’n 80 Oekraïners.

Niet alleen een dak, ook zorg en onderwijs
De gemeente is voor de vluchtelingen uit Oekraïne niet alleen verantwoordelijk voor een dak boven het hoofd, maar ook bijvoorbeeld voor onderwijs en zorg. De gemeente legt nu hiervoor contact met scholen en huisartsen, die nodig zijn om de opvang op een goede manier te organiseren. Burgemeester Annette Bronsvoort: “We vertrouwen erop dat deze gesprekken leiden tot dezelfde samenwerking, zoals we vorig jaar ook hebben gezien. Hierdoor kunnen we onderwijs voor de kinderen gaan organiseren en kunnen mensen waar mogelijk ook aan het werk. Dat is belangrijk om hun leven weer op te kunnen pakken, zolang ze in Nederland verblijven.”

Onderzoek naar locaties voor vluchtelingen
De gemeente doet onderzoek naar locaties voor verschillende groepen vluchtelingen. “We willen als college onze verantwoordelijkheid nemen voor alle groepen die een veilig heenkomen zoeken. Dat zijn mensen die asiel aanvragen, mensen die al een status hebben (verblijfsvergunning voor tenminste 5 jaar), alleenstaande minderjarige vluchtelingen én vluchtelingen uit Oekraïne”, aldus wethouder Bart Porskamp.

Mochten in december de extra opvangplekken voor Oekraïners niet meer beschikbaar zijn, dan meldt de gemeente dat bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Zij hebben op dat moment dan de taak om voor deze mensen een nieuwe opvangplek te vinden ergens in Nederland.