Florian Huiskamp. Foto: PR

Florian Huiskamp. Foto: PR

Florian Huiskamp verkiesbaar als BBB-vertegenwoordiger voor de Achterhoek

Politiek

GROENLO - De 46-jarige Florian Huiskamp, inwoner van Groenlo, staat op een mogelijk verkiesbare 24ste plek voor de komende Tweede Kamerverkiezingen voor de BBB. Huiskamp is daarmee de Achterhoekse vertegenwoordiger voor de partij van Caroline van der Plas. Florian Huiskamp is opgegroeid in Drenthe, studeerde en promoveerde in Groningen en woonde voor zijn werk als militair met zijn gezin op diverse plaatsen in het binnen- en buitenland. Sinds 2022 woont hij met zijn vrouw en zoon in Groenlo. Hij is lid van het kernteam BBB Europa en werkt daarnaast parttime als docent levensbeschouwing en geschiedenis.
Achterhoek Nieuws stelt hem 5 vragen:

Waarom heb je je aangesloten bij de BBB?
Van 2019-2022 was ik voor Defensie geplaatst in Engeland. Op een regenachtige zondag zat mijn vrouw de kieswijzer in te vullen en zei ineens: “Heb je dit al gelezen? Ze hebben een politieke partij voor je opgericht!”, doelend op de BBB, die een stem wilde geven aan de regio’s. Na het lezen van deze kernwaarden ben ik me er verder in gaan verdiepen en vond het geweldig dat er een partij was voor een vitaal en leefbaar platteland. Ook al heb ik na mijn studie in de Randstad gewoond, ik miste de manier waarop mensen in het Noordoosten en Oosten van Nederland met elkaar omgaan. Een nuchtere kijk, niet dat op de voorgrond willen treden en jezelf constant profileren. Door mijn werkzaamheden kwam ik overal, ook in Den Haag, en daar merkte ik dat er vaak met een soort neerbuigendheid werd gesproken over ‘de boertjes uit de provincie’. Bij terugkeer naar Nederland heb ik contact opgenomen met de partij.

Mensen zijn gewoon klaar met de individualisering en allerlei ‘grachtengordel problematiek’. Toen we net in Groenlo kwamen wonen, wist mijn buurman het goed te verwoorden. Hij zei: “Florian, als ik ‘s avonds naar die praatprogramma’s op tv kijk, dan herken ik de onderwerpen niet meer waar ze over praten. De dingen die in de Randstad spelen zijn hier niet zo van toepassing.” Dat heeft me toen ook aan het denken gezet. Kennelijk was ik niet de enige die zich vervreemd voelde van wat bij de Haagse politiek en media zo werd besproken.

Plek 24 leek een verkiesbare plek, maar volgens de laatste peilingen gaat het mogelijke zetelaantal achteruit. Heeft BBB te vroeg gepiekt?
De BBB heeft iedereen verrast op 15 maart, toen het de grootste werd in alle provincies. Velen zijn het al vergeten, maar de peilingen gaven niet aan voor de verkiezingen hoe groot BBB zou worden. Wellicht kunnen we weer voor een verrassing zorgen. Nu zijn er weer peilingen en die veranderen per week. We zijn een vereniging van en voor het platteland en bieden de kiezers een mogelijkheid om regionale vertegenwoordiging in Den Haag te hebben, naast ons uitgebreide verkiezingsprogramma van 127 pagina’s.

Wat zijn voor jou de belangrijkste speerpunten?
Behoud van regionale cultuurhistorie zoals de streektaal en regionale tradities en gebruiken, regionale vertegenwoordiging en een dienstbare overheid voor de boeren en burgers. In de afgelopen decennia zijn veel overheidsactiviteiten overgedragen naar de provincies en gemeenten zonder de daarbij behorende financiële middelen. Wel de problemen over de schutting gooien dus, maar niet ondersteunen. En als er dan een probleem optreedt, wordt er gezegd: “dat het van Brussel moet”. Dat is te makkelijk, want vaak legt Brussel dat niet op. En als dat zo is, dan was de Nederlandse regering er zelf ook bij betrokken als lidstaat. Het is een soort anti-EU aanpraten, om je eigen beleid goed te praten.

Regionale betrokkenheid is belangrijk omdat in de Randstad andere problemen spelen dan hier. Openbaar vervoer bijvoorbeeld. Hier kom je ‘s avonds na 10 uur niet meer thuis van een vergadering elders in het land. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met hoge brandstofprijzen. Ook zie je dat door het gebrek aan politieagenten de capaciteit uit de regio wordt gehaald. Als je dit niet direct aankaart in Den Haag, heeft dat grote gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid in de Achterhoek en de Liemers.

Wat kun en wil je betekenen voor de Achterhoekse stemmers?
Bij de BBB nemen we de term ‘volksvertegenwoordiger’ heel letterlijk. We doen daarom ook met een goede regionale spreiding mee aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. Wij vinden het belangrijk dat (kandidaat-) Kamerleden contact blijven houden met hun achterban in de regio waar ze vandaan komen. Als kandidaat-Tweede Kamerlid ben ik aanspreekbaar en zal dan ook vanaf eind oktober veel onder de mensen komen in de Achterhoek om te horen wat er speelt. Ik wil een permanent aanspreekpunt zijn voor de Achterhoek en de Liemers in Den Haag, zodat de stem van het platteland gehoord wordt in het centrum van de politieke macht.

Hoe ver reiken jouw ambities? Hebben we in Groenlo een mogelijke toekomstige minister?
Ach, zo ver kijk ik niet vooruit. Eerst de verkiezingen en dan zien we wel verder. Maar de BBB is een partij die bestuursverantwoordelijkheid niet uit de weg zal gaan. Wat ons kandidaat-Tweede Kamerleden allemaal verbindt, is de wil om bestuurlijke hervormingen door te voeren met oog voor de mensen op de werkvloer. Ik maak me zorgen om de stemmers die zich niet meer gehoord voelen. Daar wil ik me voor inzetten. Een luisterend oor zijn en de goede ideeën verzamelen voor de BBB in Den Haag. Volgens mij is dat de enige manier, in gesprek gaan en naar Den Haag brengen wat er speelt. Alleen dan maken we de Achterhoek (en de Liemers) iedere dag een beetje beter.”

In contact komen met Florian? Dat kan via Facebook, X (voorheen Twitter) of Instagram

Florian Huiskamp bij zijn presentatie tijdens de ledenbijeenkomst. Foto: PR
Florian Huiskamp bij zijn presentatie tijdens de ledenbijeenkomst.
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant