Stembureau op Schaersvoorde. Foto: PR

Stembureau op Schaersvoorde. Foto: PR

Scholierenverkiezingen op Schaersvoorde: BBB wint

Politiek Aalten

AALTEN - Eén dag voor de grote verkiezingen worden op veel middelbare scholen ook Tweede Kamerverkiezingen georganiseerd. Zo ook de bovenbouw van Schaersvoorde in Aalten, zowel op Stationsplein als op Slingelaan. Op Stationsplein was er een zeer hoog opkomstpercentage van 95 procent. Grote winnaar werd hier BBB, met 32,6 procent van de stemmen. Tweede werd PVV en daarna volgden D66, VVD en FvD. De Aaltense uitslag telt mee voor de landelijke scholierenverkiezingen.

Door Jos Wessels

Stembureau Schaersvoorde
In een klein lokaal staan twee stemhokjes en twee stembussen, beschikbaar gesteld door de gemeente Aalten. Er is een stembureau, bestaande uit de leerlingen Maud Dunnewold, Alyssia Oostendorp en Matthijs Brugman.
Om 9.00 uur meldt zich de eerste klas. Docente Esther Nahuis spreekt hen toe. Zij legt de procedure nog even kort uit. Dan meldt men zich een voor een bij het stembureau. De naam wordt gecontroleerd en doorgestreept, je mag immers maar één keer stemmen. Dan wordt het stembiljet uitgereikt. De leerlingen stemmen alleen op partijen, niet op personen.
Dat roept soms vragen op: ‘Mijnheer, van welke partij is Omzigt?’ Niet iedereen weet dat hij van de NSC is. Ook andere details zijn soms onbekend. ‘Mijnheer mag ik uw pen even lenen om een hokje te kleuren?’ Stemmen doe je alleen met een rood potlood. Maar voor de rest gaat het heel soepel en vóór 12.00 uur is de uitslag bekend.

Politiek is overal
Esther Nahuis vertelt over de voorbereidingen. In de lessen maatschappijleer is veel aandacht besteed aan deze verkiezingen. De jongeren moesten eerst ervaren dat politiek overal mee te maken heeft, met hun eigen leven maar ook met maatschappelijke thema’s. Daarom hebben alle leraren binnen hun eigen vakgebied het over de verkiezingen gehad.
Bijvoorbeeld de leraren Zorg en Welzijn, en Bouw, maar ook bijvoorbeeld de leraar aardrijkskunde. De leerlingen hebben ook iets geleerd over de verschillende politieke partijen en waar zij voor staan. Zij hebben ook stemwijzers ingevuld.
Politiek leefde echt, aldus Esther. Het was een gespreksonderwerp in de pauzes en ook de docenten werden bevraagd op wie zij gaan stemmen. Het resultaat is de hoge opkomst van de Schaersvoorde-leerlingen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant