Afbeelding

Na hertelling toch kloppende uitslag Tweede Kamerverkiezingen in Oost Gelre

Politiek

OOST GELRE - Tot vier keer toe moesten alle stemmen worden geteld maar uiteindelijk kan gemeente Oost Gelre een kloppende uitslag aan de Kiesraad overhandigen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vorige week woensdag bleken bij stembureau Den Diek in Lichtenvoorde 20 stempassen meer ingeleverd dan getelde stemmen. Diezelfde avond waren 2 stemmen al terecht, woensdag 29 december werd er in de trouwzaal van het gemeentehuis nogmaals grondig door alle ‘landkaarten’, stempassen en turflijsten heen geploegd. Oost Gelre kwam landelijk in het nieuws vanwege het grote verschil in de uitslag.

Door Annekée Cuppers

Met een percentage van 84 procent mag Oost Gelre zich verheugen op een enorme opkomst voor deze landelijke verkiezingen. “Dat betekent dat we meer dan 20.000 stemmen te verwerken hadden”, zo laat de woordvoerder van de gemeente weten. “Bij Den Diek was de opkomst zelfs 120 procent en dan praat je toch wel over flinke aantallen mensen, stempassen en stembiljetten die de vrijwilligers moeten verwerken. Dat er een verschil zat tussen het aantal ingeleverde stempassen en het aantal ingeleverde stemmen is ook voor de vrijwilligers heel vervelend. Op advies van de Kiesraad maar ook omdat we zelf graag willen dat de uitslag klopt, is er nog een derde keer geteld en tellen we vandaag voor de vierde en laatste keer.”

Ondertussen zijn verschillende vrijwilligers en ambtenaren druk in de weer met het hertellen van de stemmen. “We controleren opnieuw alle stempassen, stembiljetten en turflijsten”, zo laat de telleidster desgevraagd weten. “Biljetten kunnen aan elkaar plakken, er kan een turfje gemist zijn, een lijst die per ongeluk op een verkeerde stapel terecht is gekomen. Waar zitten die verschillen? Dat is een leuke puzzel om met elkaar op te lossen.”

Aan het eind van de middag bleken alle aantallen toch te kloppen. Een telfout bij het aflezen van de handmatig ingevulde lijsten bleek de oorzaak. “Het blijft toch mensenwerk”, zo laat de woordvoerder weten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant