Bijzondere kerstgroep van Jo en Maria Smits. Eigen foto

Bijzondere kerstgroep van Jo en Maria Smits. Eigen foto

Jo en Maria Smits tonen hun fraaiste groepen

Religie

Kerstgroepen uit alle werelddelen

KRANENBURG-VORDEN - Menigeen heeft rond Kerstmis, naast een boom en de nodige kerstversiering, een ‘kerstgroep’ in de woonkamer staan, maar de hoeveelheid kerstgroepen die Jo en Maria Smits uit Weurt uitstallen is ongekend. In hun woonkamer zijn in deze tijd van het jaar rond de 150 kerstgroepen te bewonderen. Zo’n 150 andere zijn tijdens de kerstgroepententoonstelling in het Heiligenbeeldenmuseum aan de Ruurloseweg 101 op de Kranenburg bij Vorden opgesteld.

Deze kerstgroepen vormen slechts een deel van een immense collectie. Begonnen met vier identieke kerstgroepen, is de verzameling van Jo Smits inmiddels uitgegroeid tot meer dan 1.300 stuks. Jozef, Maria en het kindje Jezus vormen de basis van elke kerstgroep, al dan niet aangevuld met een engel, de drie koningen, herders en dieren. “Mijn doel is de groepen zo compleet mogelijk te krijgen”, aldus Jo.

Diversiteit
Zijn verzameling kent een grote diversiteit. Er is verschil in grootte, herkomst en bouwjaar, maar ook in detaillering en materiaal. Naast gips, porselein, hout, giethars en klei, zijn er bijvoorbeeld ook kerstgroepen van zilver, kristal, mergel, bananenblad en jute. Zelfs van fimoklei worden kerstgroepen vervaardigd; de kleinste hiervan is slechts vier millimeter groot. Het merendeel van de collectie is afkomstig uit Nederland, Italië en Duitsland, waar de kerststal een belangrijke plek inneemt bij de viering van Kerstmis. Ook zijn er kerstgroepen uit Thailand, waar men vaak heel lang naar moet zoeken, China en de Filipijnen. Uit de kleur, de stijl en het gebruikte materiaal kan men meestal de herkomst van de kerstgroepen afleiden. Beeldjes uit Peru bijvoorbeeld, kenmerken zich door de felle, frisse kleuren, het gebruik van klei en de outfit van de figuren, met mutsjes. De groepen zijn bovendien allemaal met de hand vervaardigd en afgewerkt. Bij een Thaise kerstgroep staan olifanten. De Peruviaanse herders dragen bolhoedjes, de Afrikaanse koningen gaan blootshoofds. De kleinste komt uit Elst en is ruim vier millimeter bij vier millimeter. Een enkele groep is gemaakt uit één blok hout.

Zelf gerestaureerd
Smits vindt zijn traditionele gipsen groep van 1898 uit Duitsland de mooiste van deze uitstalling. Hij zocht de beelden zelf bij elkaar en restaureerde ze. Eén koning is nog in de oude staat. Hij ziet er gehavend uit, zo laat hij zien hoeveel werk het is om het weer zo mooi te maken.

Tentoonstelling
De collectie staat het grootste deel van het jaar opgeslagen in dozen op zolder. Eens per jaar zien de beelden het daglicht. Voor de verzamelaar een mooie gelegenheid om ook een breder publiek er van te laten genieten. Het Heiligenbeeldenmuseum toont ook nieuw verworven groepen in een prachtig in kerstsfeer gebracht museum.

Geopend van dinsdag 6 december tot en met zondag 8 januari iedere dag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Toegangsprijs 6 euro per persoon. Kinderen tot en met twaalf jaar gratis. Museumkaart geldig en pinbetaling mogelijk.


www.heiligen beeldenmuseum.nl

Kerstgroep uit de Filipijnen. Foto: Jo en Maria Smits

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant