Eline Melsen zingt ‘Via Dolorosa’. Foto: Folkert Wijmenga

Eline Melsen zingt ‘Via Dolorosa’. Foto: Folkert Wijmenga

Opvallend veel jongeren in Steenderense Passion

Religie Steenderen

STEENDEREN - Tal van aan zangers en musici uit Steenderen en omgeving hebben op zondagavond 2 april in een drukbezochte Remigiuskerk de Steenderense Passion uitgevoerd. Opvallend was met name de bijdrage die jongeren hierin hadden.

De Passion begon in de R.K. Willibrorduskerk, waar een aantal liederen uit de lijdenstijd voor Pasen ten gehore werd gebracht door het R.K. kerkkoor, begeleid door organist Bram van Oort. Van daaruit trokken de deelnemers aan de Stille Omgang met een groot wit kruis naar de protestantse Remigiuskerk. Daar werd het kruis naar binnengebracht, terwijl Lonneke van der Spoel bijpassende muziek speelde op de vleugel.
Janine van der Spoel had voor deze Passion de verbindende teksten geschreven. Zij koos ervoor om niet bij het lijdensverhaal te beginnen, maar al eerder in de geschiedenis van het leven van Jezus. Daardoor was er ruimte voor een breder scala aan liederen. De Passion kon dan ook van start gaan met een Nederlandse vertaling van het bekende ‘Make you feel my love’ (Tot jij mijn liefde voelt), vertolkt door vocal groep Full House. Zij werden, evenals diverse andere zangers, begeleid door Lucian Venderink. Jan van der Spoel vertolkte vervolgens het lied ‘Vertel me steeds weer wie ik ben’. Hans Sluijter bracht het lied ‘Op straat’ ten gehore, naar het bekende ‘The streets of London’ en Mirjam Derksen het warme ‘De liefde van je vrienden’.

Lijdensverhaal
Maar daarna gingen de vertelde en gezongen teksten natuurlijk wel in de richting van het lijdensverhaal. Met bijvoorbeeld ‘Ken je mij, wie ken je dan?’ gezongen door Marion Knol en Ronald Wisselo bij het gebeuren van de verloochening door Petrus. En met name het aangrijpende ‘Via Dolorosa’, prachtig vertolkt door Eline Melsen. Tijdens haar lied werden op de achtergrond beelden vertoond uit de film ‘The Miracle Maker’. Daarna werd de begrafenis weergegeven door Ronald Wisselo met het bijzondere lied ‘Vandaag begraaf ik jou in mij’. Jan van der Spoel zorgde met ‘Geef mij nu je angst; ik geef je er hoop voor terug’ voor een hoopvol einde aan deze Passion. Zijn broer Evert van der Spoel ondersteunde diverse liederen met percussie.
Tot slot kwamen alle zangers en musici op het podium voor de finale, een gezamenlijke herhaling van het themalied ‘Tot jij mijn liefde voelt’. Zij kregen een verdiend applaus en alvast een bos paastulpen. Het enthousiasme van het publiek was zo groot dat er direct werd gevraagd of de Steenderense Passion in de komende jaren een vervolg kan krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant