Thom van Cappellen uit Zelhem op weg naar zijn Nederlandse titel in het Friese Kootstertille. Foto: Berber Bonnema / Survivalrunbond Nederland
Thom van Cappellen uit Zelhem op weg naar zijn Nederlandse titel in het Friese Kootstertille. Foto: Berber Bonnema / Survivalrunbond Nederland

Thom van Cappellen geniet met gekwetste arm na van NK-titel

Sport Harreveld Zelhem

Zelhemmer wint NK-survivalrun ondanks schouder uit de kom

Door Luuk Stam

ZELHEM – Hoe gaat het nu met je arm? Dat was afgelopen week de meest gestelde vraag aan Zelhemmer Thom van Cappellen (30), die op zondag 12 maart in het Friese Kootstertille de Nederlandse titel pakte op de middellange afstand survivalrun (11 kilometer). Dat deed hij nadat op de laatste van 53 loodzware hindernissen zijn arm uit de kom was geschoten. “Ik hoorde gewoon gekraak, het deed ontzettend veel pijn”, blikt de Zelhemse survivalatleet terug. “Maar ik heb doorgedrukt, je bent zo dicht bij die finishbel, zo dicht bij die overwinning, dan doe je dat gewoon.”

Van Cappellen won na 1 uur en 23 minuten, met maar liefst 9 minuten voorsprong op de nummer twee in de wedstrijd. In totaal namen 1.400 sporters deel aan het evenement in het Friese dorp. De grote winnaar bij de mannen moest de prijsuitreiking in Friesland aan zich voorbij laten gaan, want de EHBO durfde de schouder van de Zelhemmer niet terug in de kom te zetten voordat er eerst foto’s waren gemaakt in het ziekenhuis. Uit die foto’s bleek dat er niets gebroken was, een geluk bij een ongeluk.

Zo kan Van Cappellen, die een week na zijn overwinning nog altijd wel met zijn arm in een mitella zit, een redelijk positief antwoord geven op die meest gestelde vraag, want hoewel hij ervan uitgaat dat het herstel de nodige tijd in beslag zal nemen, is er van pijn geen sprake meer: “De arm voelt al best beweeglijk”, klinkt het. “Deze week ga ik naar de fysio, dan gaan we een plan maken, bespreken hoe we dit de komende weken en maanden aan gaan pakken.”

Trilogie
In dat plan staat één datum met rood aangestipt: zondag 18 juni. Dan vindt in Harreveld het Nederlands Kampioenschap survival op de lange afstand plaats. Van Cappellen kan hier een zeer bijzondere trilogie voltooien, want naast de titel op de middellange afstand in Kootstertille pakte hij eind vorig jaar in Dinxperlo ook al de nationale titel op de korte afstand. “Harreveld is nu het doel geworden”, zegt de Zelhemse atleet stellig. “Daar ga ik naartoe trainen, het zou heel mooi zijn om ook daar te winnen.” 

Van Cappellen kan in Harreveld een zeer bijzondere trilogie voltooien

Eerst dus de focus op herstel. En dat is vrij nieuw voor de Zelhemmer, die nauwelijks ervaring heeft met fysieke tegenslagen. “Ik heb nooit blessures”, vertelt hij. “Dit was ook een beetje pech. Ik was onder een net door aan het klimmen en moest een vrij dikke balk op. Mijn armen waren verzuurd waardoor ik die balk op een vrije rare manier probeerde te pakken. Vervolgens zette ik volle kracht op die schouder, daar ging het mis. Ik wist meteen: dit is foute boel. Maar ik ben ook blij dat ik heb doorgezet. Dit maakt het wel een overwinning die ik niet snel zal vergeten.”

Voor de atleet, die in het verleden voetbalde en zich sinds zeven jaar helemaal heeft toegelegd op de survivalruns, moet met de titelstrijd in Harreveld in juni zijn favoriete afstand nog komen. “In de klassementen richt ik me vooral op de lange afstand, want dat is misschien nog wel het meest mijn ding”, vertelt Van Cappellen, die hoopt snel weer te kunnen starten met hardlopen. “Die schouder zal ik de komende maand nog wel ontzien, rustig opbouwen en dan op naar Harreveld. Het wordt spannend, maar daar heb ik heel veel zin in.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant