Joey den Besten. Foto: Henk Teerink
Joey den Besten. Foto: Henk Teerink

Wegraces Horice Tsjechië: 300 bochten van Gustav Havel

Sport Hengelo Vorden

HENGELO/REGIO - Nadat hij een top acht-finish in de North West 200 behaalde, pakte David Datzer van MTP Racing in stijl de Superbike poleposition in Horice op zaterdag 20 en zondag 21 mei bij de Internationale races 300 bochten van Gustav Havel.

Joey den Besten (Geenen Racing Team) afkomstig uit Borculo en Virgil Amber Bloemhard (Performance Racing Achterhoek) waren ook afgereisd naar Tsjechië. Zij zien deze wedstrijd als voorbereiding op de IRRC-races die in augustus op hetzelfde circuit worden gereden. Het programma op zaterdag liep door diverse omstandigheden flink uit. Daardoor reden de superbikecoureurs hun tweede kwalificatie op zondagmorgen. Datzer pakte de pole voor de snelle Duitser Didier Grams. Daarachter was het Den Besten die zich naar een uitstekende derde tijd wist te rijden. Bloemhard reed een elfde tijd en liet nog wat tijd liggen.

De prestatie van de dag ontstond ongetwijfeld tijdens de tweede Supersport-kwalificatie met Jorn Hamberg van Performance Racing Achterhoek uit Hengelo Gld. Hij wist een spectaculaire en sensationele laatste ronde te klokken en kwalificeerde zich hiermee op poleposition. De tweede man was Marek Cerveny uit Tsjechië. Cerveny’s landgenoot, Petr Najman, en Hamberg’s teamgenoot Ilja Caljouw waren de enige overgebleven deelnemers die minder dan twee minuten en twintig seconden over een ronde deden, op weg naar respectievelijk de derde en vierde tijd.

Op zondag kwam er veel publiek naar de races mede door de zomerse temperaturen in Horice. De toeschouwers kregen mooie races voorgeschoteld waaronder in de Supersport. Jorn Hamberg wist in een direct gevecht met Marek Cerveny de tweede plaats te behalen in de Supersportklasse. De Performance Racing Achterhoek-rijder wist de snelle Tsjech lang te volgen, maar kwam op het laatst iets te kort mede door de achterblijvers in het veld. Caljouw reed een sterke race en was volop in gevecht voor de laatste podiumplaats, maar hij wist die net niet te pakken. De Duitse rijder Wolfgang Schuster kaapte de laatste podiumplek net voor hem weg. Zowel Hamberg als Caljouw waren meer dan tevreden met hun resultaten.

Helaas werd de superbikerace afgelast na een incident in de eerste ronde. Joey den Besten liet weten dat hij zich goed voelde op de Kawasaki en mee kon voor een topklassering. Door het incident zag de organisatie zich gedwongen om de race af te gelasten mede door het late tijdstip van de dag. Over twee weken starten de heren en dames op het Duitse circuit van Schleiz voor de tweede ronde van het IRRC-kampioenschap.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant