Vorden JO15-1 wint knotsgekke halve finale en staat in de finale om de Achterhoek Cup. Foto: Achterhoek Cup/John van der Kamp

Vorden JO15-1 buigt overtuigend achterstand om en speelt in de finale

Sport Doetinchem Vorden Zelhem

VORDEN/DOETINCHEM - Een knotsgekke wedstrijd om van te smullen met 8 doelpunten. De eerste halve finale tussen de JO15-1 teams van Vorden en ZZC’20 uit Zelhem eindigde in een 5-3 overwinning voor de geel-zwarten uit Vorden, die bij rust nog tegen een 2-0 achterstand aankeken. In de tweede helft draaiden de Vorden-aanvallers Mees Enzerink en Guus Garritsen (tweemaal) de zaken in een tijdbestek van vijf minuten helemaal om. Tegenstander ZZC’20 kreeg nog kansen via Mees Weelink om minimaal een gelijkspel te forceren, maar moest het onderspit delven en stond na ruim 70 minuten met lege handen. Vorden JO15-1 speelt weer de Finale om de Achterhoek Cup, die vorige jaar na Shoot Outs werd verloren en krijgt op zaterdag 1 juli een nieuwe kans om de felbegeerde titel binnen te slepen.

Door John van der Kamp

ZZC’20 JO15-1 liet in de beginfase op Sportpark Dichteren in Doetinchem er geen gras overgroeien. Fel werd tegenstander Vorden bij de strot gepakt. Balbezit bij de tegenstander werd afgejaagd en schakelde zelf snel om naar de bewegelijke en snelle aanvallers met Daan Menkhorst in de hoofdrol. Na zes minuten had hij de bal al tegen de touwen geschoten, nadat hij na een steekpass vrij kon doorlopen en Vorden-doelman Bouke Klein Kranenburg kansloos liet (1-0). 180 tellen later gaan de handen bij de talrijke ZZC’20 supporters weer op elkaar, als Daan Menkhorst profiteert van een fout achterin bij Vorden. Hij omspeelt de keeper en weet de bal simpel in het verlaten doel binnen te schieten (2-0). Bij Vorden kijkt men verrast. Binnen 10 minuten op een 2-0 achterstand.

De eerste goede kans voor Vorden om tegen te scoren krijgt Luuk de Jonge. Via de geweldige ZZC-keeper Sven Reinders gaat de bal naast het doel. Maar ZZC blijft slagen in de tactische opzet van hun trainer Robin Wassink. De fysiek sterke spelers nemen het voortouw en Vorden heeft hierop nog geen antwoord. Uit een vrije trap komt de bal bij Niek Lieverdink. Zijn schot op doel stuit op een woud met ZZC-verdedigers. Het publiek ziet dat beide teams legio kansen creëren, maar niet tot scoren komen en het rustsignaal, met slechts een 2-0 achterstand, komt voor Vorden-trainer Ruud van der Linden op een goed moment. Hij zal zijn team in de tweede helft beter tot voetballen moeten laten komen.

Als Vorden JO15-1 de finale wil halen, zal men uit een ander vaatje moeten tappen. Aanvaller Guus Garritsen is naar de rechterzijde geschoven en Mees Enzerink speelt achter het aanvallende blok. Garristen krijgt na enkele minuten de kans om tegen te scoren, maar doelman Sven Reinders houdt zijn doel nog schoon. Dan wijst scheidsrechter Ruben Bril naar de strafschopstip. Een overtreding op Guus Garritsen binnen de beruchte lijnen gaat hieraan vooraf. Mees Enzerink pakt de bal en schiet het leder in de uiterste hoek binnen (2-1).

Dan breekt het kwartiertje van Guus Garristen aan. Hij scoort driemaal en zet de 2-1 achterstand om in een 4-2 voorsprong. Met zijn derde doelpunt had hij enig fortuin, daar ZZC-doelman Reinders tegen de laaghangende zon aan keek en de bal te laat zag aankomen. ZZC’20 wil kost wat het kost weer terug in de wedstrijd komen, maar ziet eerder al doelpuntenmaker Daan Menkhorst met een blessure afhaken. Als ZZC-invaller Giel Zwaan op aangeven van Mees Weelink de 3-4 binnentikt, is er hoop aan de kant van Zelhem om minimaal een gelijkspel af te dwingen. Een opgelegde kans om de gelijkmaker te maken krijgt Mees Weelink. Vanaf rechts soleert hij door de Vordense verdediging en komt oog in oog te staan met de doelman. De bal gaat langs Bouke Klein Kranenburg richting doel, maar gaat voorlangs en het gevaar is over.

Dan valt de beslissing, de vijfde treffer voor Vorden. Op karakter weet de talentvolle Mees Enzerink de bal feilloos in het doel te krijgen. De jongens van Vorden JO15-1 winnen deze knotsgekke wedstrijd met 5-3 en zullen dankbaar terugdenken aan de woorden van hun trainer in de rust van de wedstrijd. Deze ommekeer heeft een finaleplaats opgeleverd. Voor ZZC’20 JO15-1 eindigt het toernooi en wordt derde. Zij ontvangen een cadeaucheque, die het team gezamenlijk kan besteden bij een teamuitje.