Daan Boverhof. Foto: PR

Daan Boverhof. Foto: PR

Twee evenementen in één weekend bij de ZAMC: VMC en biktrial

Sport Zelhem

ZELHEM - Trial, toer en enduro zijn de bekendste activiteiten van de Zelhemse Auto-en Motor Club ZAMC, maar ook van VMC en biketrial weten ze bij de ruim vijftigjarige club. Op zaterdag 10 juni gaan deelnemers van de Veteraan Motor Club VMC bij de ZAMC van start voor de 22ste Zelhemse VMC-rit. Op zondag 11 juni gaan de deelnemers van de nationale bike(fiets)trial-competitie strijden op de Langenberg voor de felbegeerde NK titels. Het kan bij de ZAMC.

Op en vanaf de accommodatie van de ZAMC worden bekende maar dus ook diverse minder bekende sporten georganiseerd door de actieve club. Zowel organisatorisch als sportief passen deze activiteiten goed bij de club. De VMC-activiteit bijvoorbeeld is een soort afgeleide van het bekende toeren op de openbare weg, alleen ditmaal met de allereerste motoren die ooit gebouwd zijn. Ook de biketriallisten voelden zich direct thuis op de accommodatie de Langenberg, “een  eldorado voor de trialrijder, maar zeker óók voor deze fietsacrobaten”.

VMC rit
De circa zestig deelnemers mogen uitsluitend aan deze wedstrijd deelnemen met een motor met een bouwjaar van vóór 1940. Vaak worden ze als een ‘rijdend museum’ aangemerkt en dat is bedgrijpelijk. De landelijk opererende VMC organisatie (ca. 1200 leden/donateurs) heeft als doelstelling deze historische motoren al dan niet gerestaureerd aan het grote publiek te tonen.

Een rit, zoals in Zelhem, is daar een goed voorbeeld van. En dat er prachtige staaltjes oude techniek in Zelhem aanwezig zijn, staat wel vast, wat te denken van de George Richard uit 1904, met eigenaar/berijder Mark de Boer uit Lottum (L) aan het stuur.
Diverse Achterhoekse deelnemers/sters, sommige zelfs met een duo of zijspanpassagier, komen aan de start. De deelnemende motoren worden in vijf categorieën ingedeeld op basis van de leeftijd van de motor. Het aantal cilinders of de cilinderinhoud speelt hierbij geen rol.

Er is door de ZAMC een rit van ca. 100 kilometer uitgezet in de Achterhoek, opgedeeld in een wedstrijdgedeelte van ca. 65 km en een toergedeelte van ca. 35 km. De deelnemers moeten met een gemiddelde snelheid van 36 km/u het wedstrijddeel afleggen, nog niet zo eenvoudig als je geen kilometerteller mag gebruiken en niet weet waar de diverse tijdcontroles onderweg staan opgesteld. Er moet puur op het gevoel gereden worden.

‘s Morgens voor aanvang van de rit staan al deze motoren keurig opgesteld voor de nieuwsgierige bezoekers. Er mogen ook deelnemers aan de start komen met een zgn. klassieker, dat zijn motoren die minimaal 25 jaar oud zijn, maar deze deelnemers hebben een bijrol in het programma.

NK Biketrial
Al enkele jaren worden op de Langenberg biketrial-wedstrijden georganiseerd. Jaren terug organiseerde de ZAMC zelf al eenvoudige fietstrialwedstrijden gecombineerd met een clubtrial. Tegenwoordig ligt de lat duidelijk veel hoger. Een groep van ca. dertig Nederlandse deelnemers beoefent deze zeer moeilijke tak van de fietssport op hoog niveau, waarvan een tiental rijders echt top is. Hierbij wordt zelfs het niveau van de internationale toptriallisten op een motor aangetipt.
Op 11 juni wordt bij de ZAMC een dubbele wedstrijd verreden die onder auspiciën van de KNWU staat. Er wordt nl. gestreden om punten voor de Dutch Trial Series, dit is een vijftal wedstrijden met een eindoverwinnaar. Daaraan gekoppeld wordt bij de ZAMC tevens het Open Nederlands Kampioenschap verreden. Aan deze ééndagswedstrijd zullen naast de Nederlandse deelnemers ook rijders uit België en Duitsland aan de start komen.

Programma Zelhemse VMC rit 10 juni
- aanmelden/opstellen VMC deelnemers 9.30 – 10.45 uur bij de ZAMC
- tart eerste deelnemer 11.01 uur (elke minuut vertrekt een deelnemer)
- tussenstop tussen 13.00 en 14.30 uur, ook weer bij de ZAMC
- finish vanaf 15.00 uur

NK Bike trial / Dutch Trial Series 11 juni
- 11.00 uur aanmelden en inspectie wedstrijdsecties
- start wedstrijd 12.00 uur
- finish wedstrijden ca. 15.00 uur

Locatie
Beide evenementen vinden plaats bij de ZAMC, Korenweg 4 Zelhem.

De evenementen zijn gratis toegankelijk voor de bezoekers.


www.zamc.nl

VMC-deelnemers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant