Berkelzwemmers onderweg van Rekken naar Zutphen. Foto: PR
Berkelzwemmers onderweg van Rekken naar Zutphen. Foto: PR

Zwemmen van Rekken naar Zutphen

Sport Borculo Lochem Neede Rekken Zutphen

NEEDE – De rivier de Berkel is 110 kilometer lang en biedt watersporters tal van mogelijkheden, hoewel er wel verschil is tussen het Duitse en Nederlandse gedeelte. Door de geringere diepte kan men pas vanaf het Duitse Vreden kanovaren en suppen, maar zwemmen is nog niet mogelijk. Niet voor niets dat Annet en Wilma Gerritsen en medezwemmers pas bij Rekken het water instapten voor hun tocht naar Zutphen, de mondingsplek van de Berkel.

Door Rob Weeber

Beide dames maken deel uit van de buitenwaterzwemploeg Hambroek en zwemmen daar bijna het jaar rond in het open water. Het idee voor de Berkel-estafette ontstond al in de coronatijd, maar medio 2022 werd pas de eerste etappe gezwommen. “We hebben onze zwemestafette Rekken-Zutphen in dertien etappes ingedeeld, variërend van 3,5 tot 6,5 km”, licht Wilma toe. “We zwemmen per keer met gemiddeld tien zwemmers, hebben een reddingsboei om en worden begeleid door mensen op de oever. De jongste zwemmer is vijftien, de oudste tachtig jaar.”

Knieën door de drek
De uitdaging licht niet altijd in het fysieke. “De Berkel is ook in Nederland niet overal even diep”, aldus Wilma, “hoewel je bijna overal kunt staan. “Soms sta je tot je heup in het water en kun je prima zwemmen, maar op andere plekken heb je zand en schelpen of zwem je met je knieën door de drek en kom je vast te zitten. Een keer zelfs hebben we wegens droogte de etappe afgeblazen. Het waterpeil stond zo laag dat we door het gras kluunden. Daarbij werden we gebeten door de larven die normaliter door de vissen worden gegeten. Dat veroorzaakte een enorme jeuk.”
De reacties van watersporters en wandelaars zijn echter zeer positief en ook de aanwezige eenden en vogels lijken zich te verzoenen met de ‘indringers’. “We komen onderweg naast de watervogels ook vogels als ijsvogel en koekoek tegen”, aldus Annet. “Ik zwem als enige op mijn rug, dan kun je namelijk de omgeving veel beter zien. Nadeel is wel dat ik soms afdrijf naar het riet.”

Beide dames genieten enorm van de zwemtocht. “Ik wist niet dat we hier zulke mooie plekjes hadden,” legt Annet uit. “Ook wist ik niet dat we zoveel trekpontjes hebben over de Berkel. Bijzonder was ook de ervaring bij Haarlo, bij de waterzuivering. Daar was de watertemperatuur veel hoger dan op de rest van het traject.” Bij Borculo werd een uitstapje gemaakt. Na koffie te hebben gedronken bij het botenhuis van de Jappe, er werd - achteraf - door middel van een tikkie betaald, zwommen ze door de Borculose gracht. Het gezelschap trok ook veel bekijks, ter hoogte van het bejaardentehuis. Ook de tocht door Lochem en Almen was naar eigen zeggen een beleving.

De zwemploeg moet nog twee etappes, dan is de tocht ten einde. “De laatste twee etappes zijn 4,7 en 2 km lang,” aldus Wilma. ”We eindigen ongeveer halverwege Zutphen. Hopelijk nemen we niet de verkeerde afslag en komen we in de IJssel terecht.” Zondag 25 juni is de tocht ten einde en hebben de deelnemers een, zover ze weten, unieke prestatie geleverd.

Berkelzwemmers onderweg van Rekken naar Zutphen. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant