Zittend links André Hebinck (voorzitter Ajax B) en Nico Huntink (voorzitter jubileumcommissie). Staand vlnr jubileumcommissie: Robin Koenders, Floris-Jan Kip, Christian Roeterink, Dennis Brus. Foto: Frank Vinkenvleugel
Zittend links André Hebinck (voorzitter Ajax B) en Nico Huntink (voorzitter jubileumcommissie). Staand vlnr jubileumcommissie: Robin Koenders, Floris-Jan Kip, Christian Roeterink, Dennis Brus. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ajax B uit Breedenbroek hard op weg naar honderd jarig bestaan

Sport Breedenbroek

BREEDENBROEK - Met de aftrap van het negentig jarig jubileum zet voetbalvereniging Ajax B uit Breedenbroek een eerste stap naar het eeuwfeest in 2034. “Die honderd jaar, die halen we wel”, klinkt het vol overtuiging uit de mond van voorzitter André Hebinck. Zondag 24 september is het jubileumjaar officieel begonnen, in het weekend van 14 en 15 juni 2024 wordt het op grootse wijze afgesloten.

Door Walter Hobelman

“Een jubileumwedstrijd tegen onze naamgenoot uit Amsterdam zit er niet in, maar we hebben genoeg andere jubileumactiviteiten om er een geweldig jaar van te maken”, vertelt erelid en voorzitter van de jubileumcommissie Nico Huntink. “We zijn al gestart met ‘de club van negentig’. Voor negentig euro kan men lid worden. Een deel van het geld is voor de club, maar er wordt ook een leuke dag georganiseerd voor alle leden. Inmiddels hebben zich bijna honderd leden aangemeld. Zondag is de lotenverkoop voor de grote loterij gestart. Vanaf januari 2024 wordt er maandelijks een trekking gehouden waarbij prachtige prijzen zijn te winnen. De laatste trekking is tijdens het jubileumweekend in juni.”

Sterke kleedkamerverhalen
Een aantal betrokken leden is bezig met het samenstellen van een jubileumboek. “Dat hebben we bij andere jubilea ook al gedaan, maar deze keer wordt het echt een boek. Kort geleden kwam er een doos met foto’s in ons bezit die tot dan moment nog nooit gebruikt zijn, dus we hebben voldoende interessant materiaal”, vertelt PR-man Christian Roeterink. “Naast foto’s is er volop ruimte voor sterke kleedkamerverhalen van vroeger en nu”, aldus Roeterink.

Emily, speelster in het vrouwenteam, is samen met anderen druk bezig om het jubileumweekend in juni 2024 voor te bereiden. “Vrijdags is er van alles te doen voor de jeugd, op zaterdag houden we een reünie voetbalcompetitie met oud leden en huidige leden en daarna gaan we feesten.” Voor het toernooi kunnen oud -leden zich nu al melden bij de vereniging.

‘Die honderd
jaar, die halen
we wel’


Hechte club, goede sfeer
Ajax B is opgericht door de toenmalige pastoor van Breedenbroek, G. Smit. Hij was een enthousiast voetballiefhebber en was de initiatiefnemer tot het oprichten van een echte voetbalclub. Op zondag 14 mei 1934 werd de Rooms Katholieke Voetbalvereniging Ajax Breedenbroek opgericht in de pastorie, toen nog spelend in wit/zwart tenue.
Op de huidige locatie ’t Houtbroek zijn de faciliteiten prima voor elkaar. “Niemand heeft last van ons. We zeggen wel eens tegen elkaar dat ‘de buurt’ altijd op het complex aanwezig is. Dan is er niets te klagen toch? We hebben hier een geweldige plek. Ondanks de ligging buiten Breedenbroek is de verbondenheid met het dorp groot”, aldus de voorzitter.
Leden van Ajax B komen niet alleen uit Breedenbroek maar uit De Heurne, Voorst en Sinderen. “We zijn een hechte club, waar goede sfeer belangrijker is dan prestaties leveren.” Fusieplannen met omliggende verenigingen zijn er op dit moment niet. “We werken wel samen met anderen bij het jeugdvoetbal en ook dames 1 is een combiteam met Silvolde en Terborg, maar voor de rest redden we ons prima hier in Breedenbroek.”
De enige bedreiging die de voorzitter als mogelijkheid ziet, is bijvoorbeeld de sluiting van de basisschool in het dorp. “Daar is nu en voor de komende vijf jaar geen sprake van, maar als daar toch iets in gaat veranderen dan wordt het uitdagender. Op dit moment is de club juist een belangrijke verbindende factor in het dorp.”

Geen reden voor paniekvoetbal dus, bij Ajax B. Het belooft een sportief en sfeervol jubileumjaar te worden waarin de club met regelmaat van zich zal laten horen. Wie op de hoogte wil blijven kan kijken op de website.


www.ajaxb.nl