De beste 3 van 2023: in het midden wereldkampioenen Vanluchene en Musset, links Bax en Cermak, rechts Koen Hermans en Ben van den Bogaart. Foto Rik Claeys

De beste 3 van 2023: in het midden wereldkampioenen Vanluchene en Musset, links Bax en Cermak, rechts Koen Hermans en Ben van den Bogaart. Foto Rik Claeys

Vanluchene/Musset pakken wereldtitel zijspancross

Sport Hengelo

Hermans wordt derde, Keuben eindigt als zesde

door Willy Hermans 

CASTELNAU DE LEVIS - Marvin Vanluchene en Nicolas Musset hebben in het Franse Castelnau de Levis volgens verwachting beslag gelegd op de wereldtitel zijspancross. Het was geen spannende finale omdat de nummers 2 en 3 in het klassement, Bax/Cermak en Hermans/Van den Bogaart, in de eerste manche uitvielen, waardoor Vanluchene/Musset al genoeg punten pakten. Hermans/Van den Bogaart waren al zeker van hun derde plaats in het eindklassement. Keuben/Lebreton eindigden knap als tweede in de Franse Grand Prix en als zesde in totaal.

De nummers twee en drie hadden meer verwacht van het seizoen. Koen Hermans had met Ben van den Bogaart gehoopt mee te strijden om de titel maar had te vaak motorische problemen waardoor liefst vijf keer een DNF (Did Not Finish) achter zijn naam kwam te staan. De samenwerking met Van den Bogaart is de Hengeloër wel prima bevallen: “Hij heeft veel ervaring, kijkt en denkt mee met alles, ook met allerlei zaken buiten de cross.”
Ook in Frankrijk haalde Team Hermans de eindstreep van de eerste manche niet. Gestart op de tweede rij na een mislukte kwalificatie waren ze opgeklommen naar een vierde plaats maar moesten ze het strijdperk vlak voor het einde verlaten. Vanluchene/Musset wonnen beide manches en daarmee de wereldtitel. Vanaf het begin hadden ze de leiding in het klassement en waren ze de meest constante mede omdat ze geen uitval hadden.
Vanluchene werd voor de tweede keer wereldkampioen, eerder won hij in 2018 met Ben van de Bogaart. Nicolas Musset stond voor de derde keer in de bak bij een wereldkampioen. Eerder won hij met Etienne Bax in 2017 en 2021.
Keuben/Lebreton kwamen als vijfde over de streep in de eerste manche, terwijl ze in de tweede manche derde werden, wat in het dagklassement een fraaie tweede plaats opleverde. Justin Keuben had gehoopt dit jaar in de Top 5 te komen, maar mede door het uitvallen van Dion Rietman lukte dat net niet.
Hermans/Van den Bogaart werden in de tweede manche als zevende afgevlagd. De gebroeders Leferink finishten in de eerste manche als zevende, maar bleven puntloos in de tweede manche. Gert van Werven raakte geblesseerd tijdens de warming-up en gaf de strijd al na een paar ronden op. Wisselink/Vincent pakten weer elf WK-punten met een vijftiende en zestiende plaats.
De Grand Prix in Frankrijk was de veertiende en laatste van 2023. Op zondag 8 oktober volgt nog de afsluiting van het seizoen in het Italiaanse Cignoli: de Sidecarcross of Nations, waar Nederland met onder meer Koen Hermans en Justin Keuben de Europese titel hoopt te prolongeren.

Dagklassement Castelnau de Levis:
1. Vanluchene/Musset 50 punten; 2. Keuben/Lebreton 36 p; 3. Prunier/Prunier 36 p; 4. Heinzer/Botschart 35 p; 5. Lielbardis/Lielbardis 34 p; 6. Prümmer/Steegmans 33 p; 11. Bax/Cermak 18 p; 14. Hermans/Van den Bogaart 14 p; 15. Leferink/Leferink 14 p; 17. Wisselink/Vincent 11 p.

Eindstand WK 2023:
1. Vanluchene/Musset 590 p; 2. Bax/Cermak 535 p; 3. Hermans/Van den Bogaart 424 p; 4. Wilkinson/Millard 386 p; 5. Lielbardis/Lielbardis 375 p; 6. Keuben/Rietman 364 p; 12. Van Werven/De Veene 191 p; 14. Leferink/Leferink 133 p; 20. Wisselink/Vincent 85 p; 29. Willemsen/Van de Wiel 25 p; 52. Mike Keuben/Snell 5 p.

Wereldkampioenen laatste 10 jaar:
2014 Adriaenssen/Van den Bogaart; 2015 Bax/Stupelis; 2016 Hendrikx/Van den Bogaard; 2017 Bax/Musset; 2018 Vanluchene/van den Bogaart; 2019 Bax/Stupelis; 2020 geen WK door corona; 2021 Bax/Musset; 2022 Bax/Cermak; 2023 Vanluchene/Musset.