Wegracecoureur Jeffrey Buis wereldkampioen in de FIM World Supersport 300 Championship. Foto: Randy van Maasdijk

Wegracecoureur Jeffrey Buis wereldkampioen in de FIM World Supersport 300 Championship. Foto: Randy van Maasdijk

Jeffrey Buis is wereldkampioen FIM Supersport 300 2023

Sport Hengelo

HENGELO/ALGARVE - Jeffrey Buis heeft zich zondagmiddag 1 oktober tijdens de tweede wedstrijd op het Auto´dromo Internacional do Algarve gekroond tot wereldkampioen in het FIM World Supersport 300 Championship. Na een goede start van het weekend wist de 21-jarige coureur uit Steenwijkerwold dit tijdens de tweede wedstrijd in Portimão om te zetten in het wereldkampioenschap. Hiermee schrijft de Kawasaki-coureur geschiedenis, want nooit eerder heeft iemand twee wereldtitels op zijn naam geschreven in deze categorie.

Buis maakt ook onderdeel uit van de Talententuin van de Feestbabriek dat gevestigd is in Hengelo Gld. De organisatie van onder andere de Zwarte Cross ondersteunt ambitieuze talenten die alles voor de sport overhebben om de top te bereiken. Zo supporten zij ook Jeffrey Buis en dat werd afgelopen weekend bekroond met een prachtige wereldtitel.

Tijdens de eerste wedstrijd begon Jeffrey agressief en nam de leiding over. Hij vocht voor de topposities, totdat hij in de derde ronde zijn longlap penalty moest nemen, die hij had gekregen vanwege een incident in de traingen. Hiermee verloor hij terrein op de kopgroep. Jeffrey vecht naar voren en beland in de slotfase bij de kop. In de laatste ronde kwam er een rode vlag situatie, waardoor Jeffrey zijn plan niet kon uitwerken. De jonge Nederlander finisht op een achtste plaats en had daarmee een voorsprong van 22 punten in het kampioenschap. 

Met gezonde spanning begon Jeffrey aan de laatste wedstrijd van het seizoen. Hij nam geen onnodige risico’s en bleef uit het gedrang voor de topposities in de wedstrijd. Uiteindelijk heeft Jeffrey een ruime voorsprong op de rijders achter hem en rijdt de wedstrijd uit op een elfde plaats. Hij scoort daarmee zijn tweede FIM World Supersport 300 titel, nadat hij in 2020 ook kampioen wist te worden met het MTM Kawasaki team.

Jeffrey: “Het is niet te omschrijven, we zijn voor de tweede keer wereldkampioen in de Supersport 300. Het was een ongelofelijk seizoen waarin het MTM Kawasaki Team een fantastische motor heeft neergezet. Ik voelde mij het hele seizoen erg sterk en de combinatie met het team was perfect. Om dit nu af te sluiten met een wereldtitel in onwerkelijk. Aan het begin van het seizoen heb ik beloofd het kampioenschap te winnen voor Victor en dat is gelukt. Deze is voor jou Victor! Grote dank aan iedereen die mij op welke manier dan ook ondersteunt. Familie, vrienden en sponsoren zonder jullie was dit absoluut niet mogelijk!”