Henri Polman (masters) en Jorik Klein Nijenhuis (Heren), op plek 3, genietend van de tonen van het Wilhelmus door een delegatie van de Swingende Infuustoeters voor de Nederlands Kampioenen Run-Archery 2023. Foto: Tim Bruijninckx
Henri Polman (masters) en Jorik Klein Nijenhuis (Heren), op plek 3, genietend van de tonen van het Wilhelmus door een delegatie van de Swingende Infuustoeters voor de Nederlands Kampioenen Run-Archery 2023. Foto: Tim Bruijninckx

Zeelandse Mark van Tiel wint NK Run Archery in Lichtenvoorde

Sport Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Op zaterdag 30 september werd het Swite-terrein in Lichtenvoorde omgetoverd tot het toneel voor het Open Nederlands Kampioenschap Run-Archery 2023, een combinatie van hardlopen en boogschieten vergelijkbaar met de biathlon. Dankzij perfecte weersomstandigheden en de inzet van vele vrijwilligers werd het een aangename dag voor zowel deelnemers als toeschouwers.

Spannende Kwalificatie
De wedstrijd begon met een kwalificatieronde waarbij alle deelnemers om de 30 seconden van start gingen voor 3 hardlooprondes van 760 meter, afgewisseld met 2 schietbeurten van 4 pijlen op een target van 20 cm op 18 meter afstand. Elke gemiste pijl resulteerde in een strafrondje van 100 meter. Mark van Tiel van Concordia Zeeland ging als een speer en eindigde met een tijd van 11:27, slechts 1 seconde voor Jaanus Gross uit Estland. Dit voorspelde al een spannende finale. Ondanks een misser wist Wirdmer Griemelink van Switbertus een respectabele 15de plaats te behalen, maar hij was te uitgeput om de finale te halen.

C-finale
De finales bestonden uit 4 hardlooprondes en 3 schietbeurten van 4 pijlen. Het belang van precisieschieten werd al snel duidelijk. Annemarie der Kinderen van Sint Sebastiaan Goirle werd de Nederlandse kampioen bij de dames, dankzij uitstekend schieten met slechts 1 misser op 12 pijlen. Joost Immink, de uittredend Nederlands kampioen, herstelde zich met slechts 1 misser en pakte de overwinning in de B-finale. Don pakte de tweede plek bij de masters heren met Henri Polman (Switbertus) op de derde plek bij de masters. Tonny van Kuringen-Huijbregts (HBV Aurora Oirschot) wordt Nationaal Kampioen bij de masters Dames. Organisator Marc Konings (Switbertus) pakte ondanks werkdruk als master BBQ chef de derde plek in 22:06.

B-Finale
Het was een verrassing dat uittredend Nederlands kampioen Joost Immink (Switbertus) geen plekje in de A-Finale wist te bemachtigen door 3 missers in de kwalificatie. Maar dit zet hij recht met een puike overwinning met slechts 1 misser in uiteindelijk de vierde tijd van de dag. Hij moest een grote achterstand goedmaken op debutant Joost te Paske uit Aalten die veel indruk maakte als snelste en meest stijlvolle loper van de dag. Te Paske had in de finale 3 hits en wanneer hij zijn schieten verder kan verbeteren is hij een groot talent, nu pakte hij de vierde plek in deze finale net voor zijn maatje Bram Polman en Evert Neef beiden van Switbertus. Ruud ten Have (Switbertus) pakt in de B-finale de tweede plek, net voor Bert van Asselt (Avalonsports Apeldoorn) die daarmee Nederlands kampioen masters Heren wordt. Knap was de prestatie van master Stephan Schulze (SGI Weinberg) die een geweldige vooruitgang boekt en zich voor de B-finale plaatste en de zevende plek behaald.

A-Finale
De snelste atleten uit de kwalificatie strijden om de overwinning. Grzegorz Chwastek (Dresdner Bogenschützen) neemt resoluut de leiding in de eerste run en wanneer zijn eerste schietbeurt ook nog eens foutloos is ligt hij ver voor. Daarachter een sterke groep met goede lopers en schutters die de achterstand beperkt proberen te houden met Mathijs Barkel (Avalonsports Apeldoorn), Jaanus Gross (Estland) en Mark van Tiel (Concordia). Jorik Klein Nijenhuis (Switbertus) en Tom Florian Borrack (TSG Lubbenau) hebben teveel missers om zich voorin te mengen. Jorik pakt wel de derde plek bij de heren op het Nederlands Kampioenschap. Sandra Szulc (Werderaner Bogenschützen) ligt aanvankelijk laatste, het was al erg knap dat ze zich voor de A-finale plaatste, maar doordat ze goed schiet pakt ze uiteindelijk een mooie vijfde plek overall en uiteraard eerste dame. Vooraan gaat Grezgorz in de tweede knielende schietbeurt in de fout, langzaam vloeien zijn krachten weg en Mathijs Barkel weet in een spannende laatste loopronde de derde podiumplek te veroveren. Vooraan ging de strijd tussen Mark van Tiel en Jaanus Gross. Beiden zijn fantastische schutters en hadden geen enkele misser in de Finale. Jaanus en Mark zijn beiden ook sterke lopers, op het eind had Jaanus net meer energie over om met een kleine voorsprong het Open Dutch te winnen. Mark van Tiel wordt tweede overall en pakt overtuigend de Nederlandse titel Run-Archery 2023.

Derde plek estafette voor Switbertus-2 met Jorik Klein Nijenhuis, Bram Polman en Ruud ten Have. Foto: Tim Bruijninckx
Jorik Klein Nijenhuis (rood shirt) van Switbertus  wordt derde op het Nederlands kampioenschap Run-Archery naast de eindwinnaar Jaanus Gross uit Estland (787). Foto: Tim Bruijninckx