Herman Jolink won de eerste ronde in Zerbst. Foto Christoph Lange.

Herman Jolink won de eerste ronde in Zerbst. Foto Christoph Lange.

Peter Reinhardt

Herman Jolink wint Drag Race in Zerbst

Sport Doetinchem

DOETINCHEM - Herman Jolink heeft in het Duitse Zerbst een Drag Race gewonnen. Dat gebeurde in de eerste van twee ronden. In de tweede kreeg Jolink rood licht omdat hij 0.063 seconde te vroeg van start was gegaan. Deze race ging over een afstand van een kwart mijl (402 meter).

Sinds 1976 doet Herman Jolink mee aan Drag Race-wedstrijden. De eerste keer met een Ducati wegmotor, een 750 Super Sport Round Case Ducati. In Vlissingen deed hij destijd over de kwart mijl 13,235 seconden, maar tegenwoordig gaat dat heel wat sneller. Dit jaar is het na veel hindernissen eindelijk gelukt om de Ducati Panigale-1 Drag Bike op de strip te krijgen. Veel dingen zijn zelf gemaakt. Zo is het frame door hemzelf uitgedacht en gebouwd. Daarbij had de Doetinchemmer hulp van een goede lasser. Origineel heeft de Ducati Panigale 1199 cc, nu met een nieuw gemaakte krukas en drijfstangen beschikt de Jonge Dame over 1408 cc.

De eerste start van de nieuwe motor was op 1-2 september op Mosten Race Days in Orsted, Denemarken. Deze club organiseert al 35 jaar wedstrijden met rijders uit heel Europa. Dat gebeurt op een van de beste strips van Europa met aan beide zijden een dichte vangrail. Op zaterdag 2 september reed Herman daar drie runs op 1/8 mijl (201 m). De tijd was nog niet zo goed: 6.4092 seconden met 177 kilometer/uur op het eind. Dat kwam omdat de computer tijdens het schakelen naar de volgende versnelling in de war raakte waardoor de ontsteking kort werd onderbroken. De start was wel goed, van 0-100 km in 1.3834 seconden en het nieuwe frame voldeed prima. Na Mosten werden nog wat dingen veranderd, zoals. een verse achterband en een beter kettingwiel achter.
Dat betaalde zich uit in het Zerbst, ten zuidoosten van Maagdenburg, waar een Drag Race over 402 meter werd gehouden. Het circuit ligt op een voormalig Russisch vliegveld van 3000 meter lang. Bij de kwalificatie van zaterdag in de Super Comp Bike kwalificeerde Herman zich als 19de van de 23 rijders. Hij haalde 10.455 sec met 146 km/uur op het eind. Maar tijdens de Drag Race van zondag wist Herman Jolink in de eerste ronde de snelste tijd neer te zetten: een goede reactie aan de start van 0.061 seconden en als eerste over de streep met een tijd van 8.764 sec en 220 km/uur eindsnelheid. Jolinks tegenstander Raul Gibs reageerde aan de start pas na 0.160 sec en kwam na 9.443 sec over de streep met 219 km/uur. Herman was erg blij met de overwinning, zeker omdat hij er in de tweede ronde uit lag wegens een te vroege start.
Na de race in Zerbst vond Herman in de werkplaats van Dietmar in Braunschweig, Duitsland, nog een aantal verbeterpunten. Een daarvan was de weg van de gashendel. Die was te groot, waardoor hij in Zerbst het gas niet vol open kon draaien. Maar goed ook want de uitloop was maar 500 meter terwijl voor races op de kwart mijl eigenlijk 800 meter is voorgeschreven.


Herman Jolink aan zijn draaibank. Foto Herman Jolink