Dinant (70) en Matthijs (79) van Zuilekom. Foto: Lucas van Zuilekom

Dinant (70) en Matthijs (79) van Zuilekom. Foto: Lucas van Zuilekom

Vordense karters sluiten kartseizoen tevreden af

Sport Vorden

VORDEN - Dinant en Matthijs van Zuilekom sluiten hun eerste seizoen in de NTX GP Dutch open naar tevredenheid af. Samen reden ze in de NXT GP met hun Tillotson t4 een volledig wedstrijdseizoen. De hoofdprijs was de WK karting in Valencia. Die illusie hadden ze voor aanvang van het seizoen niet, aangezien ze niet alle wedstrijden konden rijden. 

Als een van de weinige echte privérijders tussen de grotere teams met meerdere rijders is het best lastig. Met een veel kleiner budget moet je soms keuzes maken. Gelukkig neemt RD cars uit Holten een gedeelte van het startgeld op zich als zijnde sponsorbijdrage. RD cars is al sinds de geboorte van Matthijs een bevriende ondernemer en daar zijn de karters natuurlijk al super blij mee. De wedstrijden zijn een echte gezinsactiviteit geworden. Margreet zorgt voor de inwendige mens en Lucas gaat mee als fotograaf en technische ondersteuner.

Vorig jaar reden Dinant en Matthijs hun eerste wedstrijden via kartclub Venray en dit smaakte naar meer. Ze besloten om mee te doen aan de NXT GP klasse met in het begin een deelnemersveld van 15 en aan het eind maar liefst 25 deelnemers. Tillotson is een Ierse kart, is in opkomst als een redelijk betaalbare klasse. Binnen deze klasse rijdt je in de senioren of in de masters afhankelijk van gewicht van rijder en kart. Hierdoor rijdt Matthijs in de senioren en Dinant in de masters, maar wel in één groot veld.

In april begon het seizoen met ups en downs. Door vrij laat geleverde onderdelen was het de avond voor de eerste wedstrijd nog lang licht in de schuur. Vol goede moed naar de eerste wedstrijd. Een dagwedstrijd betekent drie wedstrijden op een dag. Dus drie keer kans. Voor Matthijs was dit een slecht begin van de drie wedstrijden, hij viel de laatste wedstrijd uit.
Voor Dinant was dit gelijk het eerste podium. De tweede race was in Venray. Een baan die ze redelijk kennen. Maar dit keer werd de baan andersom verreden. Door pech van medekarters kon Dinant de hoogste trede van het podium beklimmen en Matthijs wist zich netjes naar een achtste plek te rijden.
De derde wedstrijd was in Eefde. Voor beiden een baan die ze zeker kennen. Ze zijn er in de vrije weekenden te vinden. Dit was echt een hoogtepunt voor beiden, want zij eindigden allebei op de derde plaats. Echt een fantastisch mooie dag.

De laatste race voor de zomerstop was in Vledderveen. Voor Dinant een dag om snel te vergeten. Van de drie wedstrijden kon hij er twee niet uitrijden door een haperende motor. Voor Matthijs was dit een fantastische dag. De laatste wedstrijd van de dag mocht hij als vierde starten, al viel hij uit door een startfout van een ander. 

Na de zomerstop waren er nog twee wedstrijddagen: Venray de originele lay-out en TT circuit assen. De wedstrijd op Venray was ook weer een mooi hoogtepunt. Door een fantastische start en een kleine crash in de eerste bocht wist Dinant zich op te rijden naar de zevende plek algemeen. De reactie van Matthijs was geniaal: “Hé pa, waar kwam jij zo snel vandaan?” Een moment om niet zomaar te vergeten, want om als zwaarste en oudste deelnemer in dit veld mee te komen valt erg zwaar. Ook deze dag werd door Dinant in de masterklasse met een podium afgesloten. 

De laatste wedstrijd vond in het eerste weekend van november plaats op het Juniorcircuit van Assen. Een kletsnatte dag met diverse weersomstandigheden maakte het voor Matthijs een mooi moment om zijn kunsten te vertonen. Om van een achttiende startplek algemeen naar een twaalfde plek te rijden in de regen was een mooi moment voor hem. Dinant bleef in het veld van 25 deelnemers echter op de twintigste plek steken. In de masterklasse werd hij nog vijfde. In het algemeen klassement eindigt Matthijs op een zevende plek en Dinant op een tiende en in de masterklasse zelfs op een tweede plek. Terugkijkend op een mooi leerzaam jaar. Hopelijk volgend jaar weer en dan misschien wel met drie karts en sponsors.