Survivalrun Beltrum
Survivalrun Beltrum Kathy Oudenaller

Bakermat van survivalrun ligt in Beltrum

Sport Beltrum

BELTRUM - Heel Nederland is aan de survivalrun, maar wat weinigen weten is dat de loodzware hindernissen-run zijn oorsprong kent in Beltrum. 35 jaar geleden werd daar de allereerste survivalrun gelopen en nog steeds wint de sport aan populariteit in binnen- en buitenland. Dat de sport speelt onder de diehard sporters, is Achterhoek Nieuws (AN) niet ontgaan. Reden te meer voor AN om een partnerschap aan te gaan met Survivalrun Beltrum. Om dit te vieren zijn er startbewijzen te winnen. Doe mee met de lezersactie en verover een startplek voor de survivalrun van zeven januari.

Door Dinès Quist

Zo’n 1500 deelnemers uit Nederland, België, Duitsland en zelfs Zweden zijn zich aan het warmlopen voor de drieëndertigste Survivalrun Beltrum. Beltrum staat te boek als de meest populaire run van de Benelux. Als runner is het een must om in Beltrum mee te lopen en wie meedoet met de top wil hier absoluut scoren. Wil je meedoen dan moet je er snel bij zijn, want de startbewijzen zijn in no-time uitverkocht. Heb je geen startbewijs kunnen bemachtigen? Dan is het goed dat je deze krant leest, want bij Achterhoek Nieuws zijn er tien startbewijzen te winnen.

Aftrap samenwerking Achterhoek Nieuws en Survivalrun Beltrum 
Achterhoek Nieuws mag zich sinds kort mediapartner van Survivalrun Beltrum noemen. “Wij staan bij Achterhoek Nieuws graag midden in de samenleving,” vertelt Jan Oonk van Achterhoek Nieuws. “De Survivalrun van Beltrum is een sportwedstrijd die de samenleving beweegt, daarom zijn wij blij dat wij mediapartner zijn van de oudste survivalrun in Nederland. Wij vinden het ook belangrijk dat de vele vrijwilligers de aandacht krijgen die ze verdienen.” Om de samenwerking tussen Survivalrun Beltrum en AN vieren, trappen zij af met een sportieve lezersactie. De lezers van de krant kunnen een startbewijs winnen. Er worden tien startbewijzen verloot, vijf voor de 7 km en vijf voor de 14 km. Ben jij fit genoeg en wil je graag meedoen aan de Survivalrun Beltrum op zeven januari? Kijk dan onderaan dit artikel hoe je een startbewijs kunt bemachtigen. En wie weet komt er ook nog een artikel over jouw deelnamemotivatie in de AN krant van jouw regio.

De Bakermat
Drie avonden in de week wordt er onder begeleiding getraind in Beltrum. Maar de trainingslocatie is altijd open voor diegenen die op eigen houtje trainen. “Het hindernissen-parcours van Beltrum is niet de zwaarste van het land”, vertelt voorzitter Wieke klein Gebbink, “Maar de weersomstandigheden van begin januari zorgen voor verrassende uitdagingen. Het kan vriezen of regenen en het is sowieso koud, geen jaar is hetzelfde. We organiseren onze jaarlijkse run altijd op de eerste zondag van januari, dat is ontstaan uit de oorsprong van de sport. Vroeger vond de slipjacht plaats begin januari. In 1988 zorgde een plaatselijke vriendenclub voor het vossenspoor tijdens de jaarlijkse slibjacht in Beltrum. Ze vonden het leuk om in dit spoor natuurlijke hindernissen te nemen, hiermee was de bakermat van de survivalrun gelegd. Stef Beunk, Jan Maarse en Eddy te Woerd hebben de survivalrun doorontwikkeld en een jaar later startte de eerste wedstrijd met 25 deelnemers.” Niet geheel toevallig heet de trainingsplek van Beltrum ‘De Bakermat’.

Snelst groeiende sport
De sport is flink uitgerold over heel Nederland, want inmiddels telt de survivalrun al 84 trainingslocaties en worden er jaarlijks 50 wedstrijden georganiseerd. In de Benelux zijn er in totaal 16.000 leden aangesloten bij een survivalruntrainingsgroep. Daarmee is de survivalrun de snelst groeiende sport van Nederland, die zijn oorsprong dankt aan de drie pioniers uit Beltrum. Daar is zelfs de meest bescheiden Beltrummer trots op. Tijdens de run in Beltrum doen niet alleen wedstrijd-runners mee, maar ook recreanten individueel of met een groep. Er zijn verschillende afstanden af te leggen te weten; 23 km, 14 km en 7 km. Ook aan de bezoekers is gedacht, want langs de route zijn er versnaperingen en is er muzikaal vertier. Na de run staan er voor de deelnemers hottubs klaar, waarin zij zich onder kunnen dompelen. En in de tent op het in festivalsferen gehulde Mariaplein, kan er nagepraat en gefeest worden met optredens van diverse bands.

(apart kader)

Startbewijs winnen bij Achterhoek Nieuws
Wil jij een startbewijs winnen? Meld je dan voor 29 november aan bij: info@achterhoeknieuws.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer, afstand voorkeur en motivatie. De uitverkorenen krijgen bericht en worden in contact gebracht met organisatie van stichting Survivalrun Beltrum. Drie winnaars worden ook nog eens door Achterhoek Nieuws in de schijnwerpers gezet. Van hen wordt er een artikel gepubliceerd in de AN krant van hun regio, over zijn of haar motivatie om aan de run mee te doen.

Survivalrun Beltrum
Actie tijdens de Survivalrun Beltrum. Foto: Kathy Oudenaller
Survivalrun Beltrum
Survivalrun Beltrum
Survivalrun Beltrum