René Ammerant met zijn zelfgebouwde kaartenverdeelmachine. Foto: Rob Weeber
René Ammerant met zijn zelfgebouwde kaartenverdeelmachine. Foto: Rob Weeber

Bridgeclub De Muralt met nieuwe verdeelmachine in ‘nieuw jasje’

Sport Borculo

BORCULO – Bridgeclub De Muralt werd in 2000 opgericht met als doelstelling iedere week een gezellig potje kaarten met elkaar. Dat wil echter niet zeggen dat het geen serieuze aangelegenheid is. Bridge is een spel en denksport tegelijk, vergt heel veel (hersen)training en kent een brede terminologie. De kaarten komen bovendien vanuit alle windstreken op tafel en het schudden en kaartverdelen voor begin van de spellen is cruciaal.

Door Rob Weeber

Het spel wordt gespeeld met vier spelers, genaamd twee paren, die allemaal een windrichting aanduiden. Noord en zuid spelen tegen oost en west. Iedere speler heeft 13 kaarten in de handen en die 52 kaarten vormen gezamenlijk 13 slagen. Hoeveel slagen een paar haalt, hangt af van het bod dat ze vooraf doen. Degene met het hoogste bod, denkt de meeste slagen te gaan halen en bepaalt onder andere ook de troefkleur. De partner volgt en de tegenstanders proberen het bod te laten sneuvelen door zelf veel slagen binnen te halen. Aan het eind van het spel worden de punten die men via de gewonnen slagen heeft behaald, geteld. Dat is bridge in een heel kleine notendop.

Zou iedere spelronde op zich staan, dan is het een kwestie van de kaarten opnieuw goed schudden, verdelen en doorgaan. Bridge in wedstrijdvorm echter wordt in lijnen van zes tot acht tafels gespeeld met 24 spellen per speelronde. Die spellen echter houden steeds dezelfde 13 kaarten die onder alle spelers rouleren. Aan het einde van de wedstrijd wordt per spel gekeken wie de meeste punten met een betreffend spel behaald heeft. Het is daarmee een eerlijke vergelijking omdat iedereen uiteindelijk met dezelfde kaarten (spellen) speelt.

Idealiter worden de kaarten niet door mensenhanden verdeeld, maar commerciële verdeelmachines zijn duur. Penningmeester René Ammerant onderzocht daarom het web, vond een handleiding met bijbehorende software en bouwde met oude meccano-onderdelen een machine die automatisch de kaarten over vier stapels verdeelt. “De bouw ervan was best ingewikkeld, maar het is gelukt.” De machine is verbonden met software die de kaarten per windstreek indeelt. Vervolgens leg je een stok kaarten zonder jokers in de verdeelmachine die de kaarten razendsnel op hun plek legt. Er komt geen mensenhand meer aan te pas. Het scheelt ook tijd, want de officiële regel voor het schudden met de hand is dat je per stok zeven keer moet schudden en daarna nog over vier windstreken moet verdelen.”

Nieuwe lesmethode
Niet alleen de kaartverdeelmachine is nieuw bij de club. Jan Pietersen is officieel docent van de Nederlandse Bridgebond en heeft op de club een nieuwe bridgemethode geïntroduceerd. Pietersen was leraar en weet dus waarop hij moet letten bij het lesgeven.

Nieuwe voorzitter
Nog een nieuwigheid is de wisseling van het voorzitterschap. Janneke Monteban maakte per 22 november plaats voor Mathilde Klomberg. “Brigde is een mooie sport en het bestuur wil de sport graag verspreiden en verbreden. Het samen spelen is ook een soort uitje en goed tegen eenzaamheid. Ons oudste lid was 95 jaar en is net gestopt. Zo zijn we ook een beetje mantelzorger voor elkaar.”

Nieuw onderkomen
Sinds de sluiting van Berkel Palace heeft de club een nieuw onderkomen gevonden bij IJsboerderij & Camperpark ’t Dommerholt, Hambroekweg 6 in Borculo. Daar wordt iedere donderdag van 19.15 uur tot circa 22.30 uur gespeeld.

Nieuwe groep
Naast de clubavonden en jaarlijks terugkerende evenementen wordt er in het nieuwe jaar op de woensdagavond weer met een nieuwe groep bridgers gestart om de beginselen van brigde bij te brengen. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij het bestuur via de website van De Muralt.

https://bridgeclubdemuralt.nl/

Leden van Bridgeclub De Muralt met de verdeelmachine met (vlnr) secretaris Lauke Slee, docent brigde Jan Pietersen
penningmeester René Ammerant en voorzitter Mathilde Klomberg.
Foto: Rob Weeber