Joey Mense met de bijbehorende oorkonde van bondsridder. Foto: Arjen Dieperink

Joey Mense met de bijbehorende oorkonde van bondsridder. Foto: Arjen Dieperink

Lochemse Joey Mense bekroond tot bondsridder bij de KNVB

Sport Lochem

LOCHEM – Terwijl rondom het Bastion, het gebouw van Sportclub Lochem, de voetbalvelden druk bespeeld worden, haalt de drieëndertigjarige Joey Mense voorzichtig zijn oorkonde uit het bubbelplastic. Zestien jaar is Mense bij het Nederlands CP-team geweest. Het team zal niet de naamsbekendheid hebben die het eigenlijk toekomt. CP-voetbal wordt internationaal ook wel Football 7-a-side genoemd. Hier zijn voetballers ingedeeld die als gevolg van een hersenbeschadiging door een geboortetrauma verlammingsverschijnselen krijgen, cerebrale parese. 

Door Arjen Dieperink

In het dagelijks leven is Joey hovenier. Het voetballen doet hij al van kinds af aan. In deze sport ligt zijn plezier. Al die jaren speelde hij ook bij het Nederlands CP-team als verdediger en maakte zo diverse eindtoernooien mee, waaronder de Paralympische Spelen van Rio, Peking en Londen. Toch vond Joey het tijd om eens de bakens te verzetten en afscheid te nemen. Op 18 november werd Mense in de arena voorafgaand aan de interland Nederland – Ierland de onderscheiding van het bondsridderschap uitgereikt. In de bijbehorende oorkonde laat het bondsbestuur weten: ‘vanwege zijn grote verdiensten voor het Nederlandse voetbal en in het bijzonder voor het Nederlands CP-team, waarvoor hij 136 officiële wedstrijden speelde.’ 

De uitreiking werd gedaan door bondsvoorzitter Just Spee; hij roemde de inzet van Joey Mense en spelde hem de medaille voor het bondsridderschap op en overhandigde hem tevens de bijbehorende oorkonde. “Ik wist dat het een keer ging gebeuren. Je wordt tenslotte hiervoor voorgedragen. Ik mocht allen die mij nabij stonden uitnodigen. Dat zijn mijn ouders, broers, tante en oom. In de VIP-lounge werd mij de onderscheiding uitgereikt”, vertelt Joey Mense. Met gepaste trots laat de kersverse bondsridder weten dat hij nu deel uitmaakt van de bondsriddervereniging waartoe ook bekende namen als Ruud Gullit, Phillip Cocu en Marco van Basten behoren. Hij blijft wel sportief en actief bezig bij het vriendenteam van Sportclub Lochem.