Foto: Roel Kleinpenning
Foto: Roel Kleinpenning

Bikkelen en ontladen in de straffe kou: 25ste editie Montferland Run

Sport

‘S-HEERENBERG - Zondag 3 december vond de 25ste editie van de Montferland Run plaats. Het startschot werd gelost door Gerard Nijboer - de eerste Nederlandse marathonloper van wereldklasse. 

Door Marlous Velthausz

Ondanks de straffe kou waren er toch heel veel lopers die er zich niets van aan trokken. Voor de duizenden bezoekers was het eveneens een opgave om de kou te trotseren, net zoals dat vele ventielen van muziekinstrumenten bevroren raakten en daardoor de klanken van dweilorkesten soms stagneerden. Organisator Carlo Jansen is trots dat de run weer door kon gaan: “Ik ben blij dat we dit na vier jaar weer mogen meemaken, dit is toch genieten.”

Dat geldt ook voor Geny Jurrius uit Zevenaar die op bezoek kwam bij zoon Reinard van de Zand. Kleinkinderen Jente (3) en Milan (5) zijn verkleed als Sint en Piet.

Deze sfeervolle hardloopwedstrijd van 7,5 en 15 km en voor de jeugd van 1 km vond plaats in het bosrijke en heuvelachtige landschap van Montferland. Met ’s-Heerenberg als start- en finishplaats.

“We hebben zoveel bekenden aan de start gezien, waaronder vier wereldkampioenen, dat is toch geweldig. Ook bij de dames zitten hele snelle en jonge loopsters tussen”, aldus Carlo.

De winnaar bij de heren is geworden de regerend wereldkampioen halve marathon Sebastiaan Sawe uit Kenia in 42 minuten en 35 seconden, 2e werd Bernard Cheruiyot en 3e Suldan Hassan. De beste Nederlander is Mike Foppen, hij finishte in 44 minuten en 5 seconden. Bij de dames ging de overwinning naar de 18-jarige Ethiopische Medina Eisa. Zij finishte in 47:40. Maureen Koster is met 49:27 de beste Nederlandse. Zij wil volgend jaar in Parijs meedoen aan de 5000 meter op de Olympische Spelen.

Romy Hendriksen uit Lichtenvoorde deed dit jaar voor het eerste mee en rende samen haar, inmiddels ervaren, collega Roel Visser de 7,5 kilometer. “We kwamen op ons werk bij de Regiobank in Zevenaar tot het ludieke idee dat ik ook mee zou doen aan deze inmiddels befaamde run”, vertelt Romy. “Na veel trainingen was het vandaag dan eindelijk zo ver. Het bemoedigende applaus en gejuich van de toeschouwers brengen je in een soort flow. Toch kreeg ik het in de Beekse bulten wel even zwaar, maar gelukkig sleepten het publiek en de klanken van menig orkest of midwinterhoornblazers me erdoorheen.” Romy kijkt met een voldaan gevoel terug naar deze bijzondere dag: “Het was ontzettend leuk en bovenal uitdagend om hieraan mee te doen. Of ik volgend jaar weer meedoe? Ja, dan ga ik voor de 15 kilometer!” besluit ze al lachend. “Eerst maar eens zien.”

Foto:  Roel Kleinpenning
Foto:  Roel Kleinpenning
Foto: Marlous Velthausz
Foto:  Roel Kleinpenning
Foto:  Roel Kleinpenning
Foto:  Roel Kleinpenning
Foto:  Roel Kleinpenning
Foto:  Roel Kleinpenning
Foto: Marlous Velthausz