Vrijwilligerscoördinator Theo Hulshof zet namens SV Longa  Wim en Ria Vrijdag in de bloemetjes voor 37 jaar lang het verzorgen van de was. Foto: SV Longa

Vrijwilligerscoördinator Theo Hulshof zet namens SV Longa  Wim en Ria Vrijdag in de bloemetjes voor 37 jaar lang het verzorgen van de was. Foto: SV Longa

Wim en Ria Vrijdag: ‘gouden was-handen’ voor Lichtenvoordse voetbalclub

Sport Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Maar liefst 37 jaar lang wasten Wim en Ria Vrijdag wekelijks de sportkleding van Longa ’30 - 1. Daarnaast ook nog 35 jaren de shirts, broeken en kousen van Longa ’30 - 2. Nu ze hiermee gestopt zijn, werden zij afgelopen week  in het zonnetje gezet door de Lichtenvoordse sportvereniging.

14.400 wasmachines
Met een simpele berekening vermenigvuldigen we het gemiddeld aantal jaren met het gemiddeld aantal weken op jaarbasis: 36 x 40 = 1440 weekenden. Volgens Wim en Ria waren dat elk weekend gemiddeld 10 trommels vol. Dat betekent ruim 14.400 wasmachines gerekend over 36 jaren. Fleuril is al jaren het favoriete wasmiddel van Ria. Met 1 kg waspoeder kunnen 18 wasbeurten gedaan worden. Omgerekend is dit 800 kg aan waspoeder. Daarnaast moesten ze soms de smerige witte broeken eerst met ossengalzeep behandelen.

864.000 liter water
Per wasbeurt heeft de machine ongeveer 60 liter water nodig. Per wasbeurt is dat € 0,09. De familie Vrijdag heeft ongeveer 14.400 x 60 liter water verbruikt. Dat is 864.000 liter water. En dan hebben we nog de stroom. Voor elke wasbeurt is dat ongeveer 1 kWh. Kijk voor het doorrekenen even naar de eigen energierekening.

1440 uren
Tijdens vakanties nam dochter Monique de honneurs waar. Zij baalde alleen van het rechttrekken van de bezwete shirts, broeken en kousen. Dat rechttrekken kostte per week een half uur en het opvouwen ging in dezelfde tijd. In totaliteit zijn ze hier ongeveer 1440 uren mee bezig geweest.

Vuile was
Meestal werden de tassen met was op de zondagavond gebracht. Als het heel gezellig was geweest, kwam de vuile was pas rond 23.00 uur op de Guido Gezellestraat aan. Slechts één keer kwam de was niet aan. Toen was de tas in de bus blijven staan en is een dag met een bejaardenreisje mee geweest. Maar één persoon was volgens het drietal punctueel, een man van de klok: teammanager Bas Knippenborg.

Familie Vrijdag: bedankt! 
Na alle hiervoor genoemde werkzaamheden kun je echte wel stellen dat de familie Vrijdag ‘gouden was-handen’ heeft gehad voor Longa ’30. Met een oranje boeket en een Wok Wamelink arrangement heeft vrijwilligerscoördinator Theo Hulshof hen namens Longa ’30 hartelijk bedankt. Chapeau familie Vrijdag. Na het lezen van dit artikel zullen alle spelers in het vervolg de shirts, broeken en kousen wel rechttrekken én …. hebben alle spelende leden waarschijnlijk meer waardering voor al dit werk achter de schermen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant