Sponsoren en leden van FTC Wenters bij de nieuwe wallride.Vlnr: Harry Grevers, Dave Kwerreveld, Jan ten Have (Achterhoek Toerisme), Marcel Jansen, Harry Bakker, Eric Schreurs en André Onnink (allen St. Joosthuis). Foto Lineke Voltman
Sponsoren en leden van FTC Wenters bij de nieuwe wallride.Vlnr: Harry Grevers, Dave Kwerreveld, Jan ten Have (Achterhoek Toerisme), Marcel Jansen, Harry Bakker, Eric Schreurs en André Onnink (allen St. Joosthuis). Foto Lineke Voltman

Houten kombocht duurzame oplossing voor MTB route Winterswijkse berg

Sport

WINTERSWIJK – De nieuwe houten kombocht, ook wel wallride genoemd, op de route Winterswijkse berg (op de voormalige vuilnisbelt) is drie weken geleden geopend. Woensdag 7 februari konden de sponsoren, die mede deze houten bocht mogelijk hebben gemaakt, een kijkje nemen bij de Driemarkweg.

Door Lineke Voltman

“In 2010 is deze MTB route van 2,1 km. aangelegd”, aldus Harry Grevers van FTC Wenters. “In 2020 is op verzoek van de gemeente en Achterhoek Toerisme een grotere route gerealiseerd van 38 km. rondom Winterswijk. Het onderhoud wordt gedaan door leden van FTC Wenters en FTC Kotten en met name de berg route vergt veel onderhoud. Door uitspoeling ontstonden namelijk geulen in de route die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Ondanks de herhaaldelijke inspanning en verbeteringen door de onderhoudsploeg bleef vooral de bocht bij de Driemarkweg een terugkerend probleem en daar wilden we graag een oplossing voor.

Voor het aanleggen van een wallride was echter een flinke investering nodig. Niet alleen financieel in materiaal als eikenhout en gaas, maar vooral ook deskundigheid en handen om een kombocht van ongeveer 25m lengte te realiseren op een voormalige vuilstort.” 

Volgens Grevers stelde Achterhoek Toerisme in de afgelopen jaren middelen beschikbaar voor het aanleggen van MTB routes in de Achterhoek. “Daarop hebben we gereageerd en kregen we subsidie voor een nieuwe bocht. Daarnaast hebben we de Stichting ‘t Joosthuis benaderd of zij ook een bijdrage konden leveren, waarop positief gereageerd werd. Tenslotte deed ook NTFU-Bosch Trailfund mee zodat we de wallride konden aanleggen.” 

Dave Kwerreveld vertelt hoe men te werk is gegaan. “We hebben Patrick Jansen gevraagd om een ontwerp te maken voor de bocht. Hij legt in heel Nederland alle mountainbike routes aan en heeft aangeboden dit samen te bouwen. Op een gegeven moment werd het meer werk dan gedacht. Uiteindelijk hebben we het met vrijwilligers afgebouwd en dat nam inclusief alle coördinatie zo’n 300 uur in beslag. Als laatste heeft Patrick het gaas er overheen gemaakt omdat we toch wel even zijn goedkeuring wilden hebben of het volgens de normen is gebouwd.”

Volgens Kwerreveld rijdt de bocht geweldig. “We krijgen veel complimenten van rijders die hem al geprobeerd hebben. Eind vorig jaar was hij klaar maar het heeft tot drie weken geleden geduurd voor het gaas erop lag. De bocht ziet er uitdagend uit en we hebben er geen onderhoud meer aan.”

Harry Bakker, voorzitter van Stichting ‘t Joosthuis: “Deze kombocht was voor ons een prachtig project voor een subsidie. Onze stichting is opgericht na het opheffen van voetbalvereniging Vosseveld. Met de overgebleven gelden helpen we verenigingen en instellingen met het realiseren van hun plannen. Vorig jaar hebben we ruim 130.000 euro uitgegeven met als aansprekend project de opblaasbare en verplaatsbare boarding op de ijsbaan, nodig om een marathon op natuurijs te organiseren. En hoe dat afgelopen is hebben we allemaal kunnen zien!

Voor dit jaar kunnen nog projecten worden ingediend tot 7 maart. Een voorwaarde voor een financiële bijdrage is dat de vereniging of instelling zelf een aandeel levert, hetzij financieel of door het inzetten van vrijwilligers.”

Aan het eind van de bijeenkomst test Grevers de nieuwe wallride. Met flinke snelheid ‘vliegt’ hij door de bocht naar beneden waarna Kwerreveld het niet kan laten om ook op de MTB te stappen en een rondje berg te doen.

Dave Kwerreveld test de nieuwe wallride. Foto: Lineke Voltman

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant